Sandıklı'da Örnek Üreticilere Lavanta Fidesi Dağıtıldı

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği destekli 3 köyden 5 örnek üreticiye lavanta fidesi dağıtıldı.

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği destekli 3 köyden 5 örnek üreticiye lavanta fidesi dağıtıldı.

Sandıklı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen dağıtım töreninde Kaymakam Faik Arıcan tarafından 100 dönümlük araziye yetecek miktardaki lavanta fideleri üreticilere teslim edildi.

İlçede sıklıkla patates, pancar, haşhaş, arpa ve buğday gibi ürünlerin ekildiğini belirten Kaymakam Arıcan, üreticilerin artık alternatif ve yeni ürünler ekmeleri gerektiğini söyledi.

Lavantanın bakımının kolay olduğunu belirten Arıcan, kuru tarım arazilerinde kolaylıkla ekiminin yapılacağı ve zahmetsiz bir bitki olduğu için ilçede örnek teşkil edeceğini ifade etti.

İlçede ilk defa lavanta ekiminin yapılacağını ifade eden Arıcan, şöyle konuştu:

'Bugün ilçemiz açısından orijinal olabilecek bir bitkinin hem tanıtımını yapıyoruz hem de örnek çiftçilerimize dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımızın kuru bitki olan lavantayı tanıyarak ve satarak gelir kazanmaları için örnek bir çalışma başlattık ve ilçemizdeki 5 örnek çiftçiye sertifikalı onaylı lavanta fidelerinin dağıtımını gerçekleştireceğiz. İl Özel İdaremizden Köylere Hizmet Götürme Birliğine tarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere aktarılan bir ödenek bulunuyordu. Bu ödeneğin bir miktarını da biz bu bitkinin çaba ve çalışmaları için kullanıyoruz. Nasuhoğlu, Kızılca ve Arızlar köyü olmak üzere beş vatandaşımız ekimini yapacak. Başarılı olunursa onların gelirlerine katkı olacaktır.'

Amaçlarının vatandaşların ekonomilerinin daha da yükselmesi olduğunu vurgulayan Arıcan, 'Bu bitki yetiştirilirken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün personel ve mühendisleri devamlı yanında olacaktır. Bizler de ekim, dikim yapıldığında durumu tarlalara giderek takip edeceğiz. İlçemizin önemli kesimi çiftçilik ile gelirini sağlıyor. Patates, şeker pancarı, haşhaş ve buğday ekimi yapılıyor. Bunun haricinde de değerli az zahmetle çok para kazanılabilecek bitki türleri var. İşte o bitki türlerinden biridir lavanta. Bu bitki hem ilaç sanayinde hem de kozmetik sanayinde kullanılan bir bitkidir. İnşallah bizim katkılarımız ile desteklerimiz ile lavanta rengini ilçemizdeki tarlalarda da göreceğiz.' dedi.

Kaynak: AA