Hatay Yemekleri Kayıt Altına Alınıyor

Ortadoğu'dan Balkanlara ve Avrupa'ya kadar birçok ülkeden etkilenen ve hemen her damak tadına uygun yemeklerin yer aldığı hoşgörü kenti Hatay'da, zor ve zahmetli olması nedeniyle artık yapılamayan, unutulmaya yüz tutmuş yemekler, tarifi, hikayesi ve manisinin de anlatıldığı her unsuruyla kayıt altına alınarak bir kitapta toplanacak Hatay Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği Başkanı İnanç: ''Hatay mutfağının dünyada eşi benzeri yok. Hoşgörü kentinin mutfağı dünyaya rakip''

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle Ortadoğu'dan Avrupa'ya kadar çok sayıda mutfaktan etkilenen Hatay'daki yemekler kayıt altına alınacak.

Hatay Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği Başkanı Sedat İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte mezeler hariç sıcak yemek olarak 600'ün üzerinde çeşidin bulunduğunu söyledi.

Balıkçıl pilavı, tepsi kebabı, lepeç, keşşir pilavı, kıbbıl nane gibi yeni neslin adını dahi duymadığı, zor ve zahmetli olması nedeniyle sofralarda artık yer verilmeyen birçok yöresel lezzetin bulunduğunu ifade eden İnanç, bu yemeklerin korunması amacıyla çalışma yaptıklarını kaydetti.

Unutulmuş bu yemekleri yeniden gün yüzüne çıkarmak için tarifi, hikayesi ve manisine kadar her unsurun yer aldığı bir kitap hazırlayacaklarını vurgulayan İnanç, şöyle devam etti:

''Hatay mutfağının dünyada eşi benzeri yok. Hoşgörü kentinin mutfağı dünyaya rakip. Kentimizde mezeler ve tatlılar hariç 600'ün üzerinde sıcak yemeğimiz var. Ancak bunların çoğu artık yapılamıyor. Hatay'da eskiden kadınlar, eşlerine sevgisini, ilgisini göstermek için zor ve zahmetli yemekleri yaparmış. Artık günümüzde yeni nesil bu yemekleri yapmıyor. Yapacağımız çalışmayla yemeklerini reçetesini yani tarifini hazırlayacağız. Eskiden annelerimizin, ninelerimizin yaptığı tariflerle unutulmuş yemekleri gün yüzüne çıkarıp koruyacağız. Bu kapsamda hazırlayacağımız kitapta yemeklerin hikayesi, manisi ve tarifi yer alacak. Kitabı okuyan acıkacak ve Antakya'ya gelmek isteyecek.''

Genç neslin yemekleri öğrenemediğini ve unutulduğunu belirten İnanç, yöresel lezzetlerin kaybolmaması için kitabın önemli olduğunu kaydetti.

- Uygulama mutfağı

Yöresel lezzetlerin yapılması ve kente gelenlerin tatması için uygulama mutfağı da oluşturacaklarını vurgulayan İnanç, bu sayede hem eski lezzetleri yaşatacaklarını hem de kentin gastronomi turizmine katkı sağlayacaklarını söyledi.

İnsanların artık yeni lezzetler aradığını ve bunun için çok paralar harcadığını ifade eden İnanç, lezzetin tam yerinin medeniyetin beşiği Antakya olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA