Kocamaz Açıklaması 'Nükleer Enerji, Sürdürülebilir Bir Çözüm Olarak Önerilemez'

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 2. Kalite Sempozyumu’nda nükleer enerjiye karşı olduğunu bir kez daha dile getirerek, “Taşıdığı felaket boyutundaki riskler, yüksek proje maliyeti ve atıkları 10 bin yıl boyunca tehlike oluşturan nükleer enerji, sürdürülebilir bir çözüm olarak önerilemez” dedi.

Kocamaz Açıklaması 'Nükleer Enerji, Sürdürülebilir Bir Çözüm Olarak Önerilemez'
İçel Büyükşehir Belediyesi ile İçel Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) işbirliği ile düzenlenen 2. İçel Kalite Sempozyumu “İçel’e Kalite Yakışır” sloganıyla yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda bu yıl “Mükemmellik Yolculuğunda Yenilenebilir Enerji” konusunun ele alındığı sempozyuma, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz’ın yanı sıra KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Çetin Bedesten, İçel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya, MTSO Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver ve MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Başkan Kocamaz, dünyada kader birliği eden 7,3 milyar insan olarak, paylaşmayı öğrenmek, üretim ve tüketim süreçlerini verimlilik ilkelerine uygun şekilde düzenlemek gerektiğini söyledi.

Enerji üretme ve kullanma biçiminin sürdürülebilir olması gerektiğini vurgulayan Kocamaz, “Özellikle yerel yönetimlere bu konuda önemli görevler düşmektedir. İçel Büyükşehir Belediyesi olarak geçen yıl hizmete açtığımız Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri, enerji üretme yöntemi olarak önemli bir hizmet oldu. Çünkü biliyoruz ki, yerel yönetimler olarak sadece çöp toplamanın çok daha ötesine giderek, çöplerden nasıl enerji elde edebiliriz, bunu nasıl faydaya dönüştürebiliriz bunların yollarını aramalıyız. Hayata geçirdiğimiz bu proje doğadan en yüksek faydayı sağlayacak, yeni bir enerji alanı yaratacak ve bu enerjinin faydaya dönüştürülmesi konusunda önemli bir rol oynayacaktır” diye konuştu.

“NÜKLEER ENERJİ, GİRİLMEMESİ GEREKEN BİR YOLDUR”

Konuşmasında nükleer enerjiye de değinen Kocamaz, nükleer enerji santralleri yapımına karşı olduğunu bir kez daha ifade ederek, şunları söyledi: “Taşıdığı felaket boyutundaki riskler, yüksek proje maliyeti ve atıkları 10 bin yıl boyunca tehlike oluşturan nükleer enerji, sürdürülebilir bir çözüm olarak önerilemez. Düşük karbon emisyonları nedeniyle enerji krizinin çözümünde bir seçenek olarak gösterilen nükleer enerjinin, yalnızca atık sorunu düşünüldüğünde bile, girilmemesi gereken bir yol olduğu açıktır.”

KalDer’in kurulduğu günden bu yana kalite kavramı konusunda toplumsal bir farkındalık oluşturmaya gayret ettiğini vurgulayan Kocamaz, KalDer’in başlattığı Ulusal Kalite Hareketi’nin Türkiye’ye kazandırdığı ‘Mükemmellik Modeli’nin, milletin yaşam kalitesini yükseltme yolunda atılan çok önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar da Mükemmellik Modeli (EFQM) ile birlikte kalite anlayışının değiştiğini belirterek, “KaLDer, Mükemmellik Modeli’nin şemsiyesi altında her bir kademenin yükseltilmesi için çaba sarf ediyor. Belki geçmiş dönemlerde kaliteyi ürünün kalitesi olarak algılayanlar vardı ama KalDer, EFQM Modeli’ndeki ana temalardan yola çıkarak yönetim modelinin kalitesinin, düşüncenin ve insanın kalitesi ile gerçekleşeceğine inanıyor” şeklinde konuştu.

Kalite çalışmalarının İçel’de diğer şehirlere oranla çok daha profesyonel şekilde yürütüldüğünü ve katılımın yüksekliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yılmazer, “Kalite çalışmaları birçok şehirde henüz çabalama, emekleme aşamasındayken burada bu kadar yetkin ve büyük bir kitleyi görmek bizim için gurur verici” ifadelerini kullandı.

Sempozyumda daha sonra oturumlara geçildi.
Kaynak: İHA