Kazan'da Filateli Semineri

Ankara Valiliği ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ’’Çocuk Dostu Şehir Ankara Projesi’’ kapsamında verilen eğitimlerle pul koleksiyonculuğu yeniden hayat buluyor. Proje kapsamında Ankara’nın Kazan ilçesinde öğrencilere pul ve pulculuk eğitimi verildi.

Sinevizyon eşliğinde verilen seminere katılan öğrenciler adeta tarihi filateli yolculuğuna çıktı. Seminere konuşmacı olarak katılan ve dünyada ilk pulun 1840 yılında İngiltere’de, ülkemizde ise 1863 yılında basıldığını belirten PTT görevlisi Ferda Behzatoğlu, Türkiye’de pul basma yetkisinin sadece PTT’de olduğunu, pulun da bayrak gibi, para gibi bağımsızlık sembollerinden birisi olduğunu söyledi.

Pul koleksiyonculuğunun çocuklar üzerindeki olumlu etkilerine de değinen Behzatoğlu, ’’Pul kültürdür, gönüllü turizm elçisidir. Pulları incelediğimizde ait olduğu ülkeye ait birçok tarihi ve kültürel bilgiye ulaşılabilir. Pul düşündürür, düşündürürken araştırır, araştırırlen öğretir. Eğer siz de bir pul koleksiyoncusuysanız bu size tertipli ve düzenli olmayı sağlayacaktır. Kötü alışkanlılardan uzak durmanızı, sosyal yönünüzün artmasını sağlayacaktır’’ dedi.

Konuşmasında kişisel pulların da yapılabileceğini söyleyen Behzatoğlu, ’’Mesela yeni doğan kardeşiniz için pul yaptırmak istiyorsunuz, onun fotoğrafını çekip bize gelmeniz yeterli. Siz bu pulları her gönderide kullanabilirsiniz’’ dedi.

Seminerde sahneye gelen bir posta dağıtım görevlisi de mektubun alıcısına ulaşıncaya kadar geçirdiği aşamaları çocuklarla paylaştı. Seminerin sonunda çocuklardan birer mektup yazmaları sözünü alan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İhsan Yalçınkaya, öğrencilerin yazdıkları mektupları görmek için en kısa zamanda okulu ziyaret edeceğini söyledi.

Karşılıklı soru cevaplarla geçen seminerde çocuklara çeşitli hediyeler verildi.

PTT Ankara İl Müdür Yardımcısı İhsan Ekem, seminerin sonunda yaptığı konuşmada Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında 2001 yılında yapılan pul ve pulculuğun eğitsel kollar arasına alınması için bir protokol yapıldığını belirterek, bir soru üzerine de Atatürk’ü Ankara’ya gelişinde karşılayan Kazan’ın Güvenç köyünden Güvençli İbrahim Çavuş adına da bir pul basılabileceğini ancak bunun için kaymakamlık ya da belediyenin talepte bulunması gerektiğini söyledi.

2011 yılında da Türkiye’nin ilk köylü kadın Milletvekili Satıkadın anısına bir anma pulu basılmıştı.

Kazan İlçe Milli Eğitim Müdürü Serhat Oğuz da konuşmasında, ’’Hayat bilgisinin, fen bilgisinin, matematiğin vesaire derslerin, akademik başarılarının öncelendiği bir okulda birden bire böyle pulla ilgili bir parantez açmak öğrencilerimiz için çok güzel oldu. Değişiklik oldu. onların gündemlerine böyle güzel konuyu getirmiş olduk’’ dedi.

Kaynak: İHA