İka Yönetim Kurulu Etiyopya'ya Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi

TRC1 bölgesindeki iller ile farklı ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla yurt dışı gezilerini sürdüren ipekyolu kalkınma Ajansı(İKA) heyeti, Etyopya’ya giderek, bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

İka Yönetim Kurulu Etiyopya'ya Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi
Gaziantep Adıyaman ve Kilis illerini kapsayan TRC1 bölgesinin farklı ülkeler arasındaki uluslararası işbirliklerinin tahsis edilmesi, bölgeleri ile farklı ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliği olanaklarının geliştirilmesi amacıyla yurt dışı gezileri gerçekleştiren İKA heyeti, son olarak Etiyopya’ya çalışma ziyaretinde bulundu. Dört günlük çalışma ziyareti gerçekleştiren heyet, Etiyopya Ticaret Bakanlığı, Etiyopya Sanayi Bakanlığı, Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörler Birliği, Etiyopya Sanayi Bölgeleri Geliştirme İdaresi ve Türkiye Büyükelçiliğiyle görüşmeler yaptı. Etiyopya Sektörler Birliği, Addis Ababa Ticaret Odası ve Sektörler Birliği, Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörler Birliği ile toplantılar yapan heyet, toplantılarda bölgedeki odalar ile bu kurumlar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda ortak çalışmalar yürütülmesi kararı aldı. Heyet, Etiyopya Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Genel Müdürü Assefa Mulugeta, Etiyopya Sanayi Parkları Geliştirme İdaresi Başkanı ve Devlet Bakanı Sisay Gemechu ve Etiyopya Sanayi Bakanı Dr. Alemu Sime Feyisa ile yaptığı görüşmelerde ise, Etiyopya’nın öne çıkan sektörleri (tarıma dayalı sanayi, tekstil-hazır giyim, ayakkabı, makine-metal) ve yatırımcılar için uygulanan teşvik programları hakkında detaylı bilgiler alındı. Görüşmeler sırasında, Türk heyete Etiyopya’ya gidecek yatırımcılara kurumları tarafından gerekli tüm yönlendirmelerin yapılacağı, kolaylıklar sağlanacağı dile getirildi.

Çalışma ziyareti kapsamında Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome’yi de ziyaret eden İKA yönetimi, TRC1 Bölgesi hakkında detaylı bilgiler verdi. Çalışma ziyaretlerinin yanı sıra Etiyopya Gıda ve Tarım Fuarı AGRIFEX’de stant açan İKA yönetimi, yabancı dilde hazırlanan dokümanlarla katılımcılara bölge hakkında detaylı bilgi aktardı.

STANTI TARIM BAKANI ZİYARET ETTİ

İKA Genel Sekreteri Bülent Özkan, Etiyopya Tarım Bakanı ve bakanlık yetkililerinin de İKA standını ziyaret ettiğini ifade etti.

Uluslararası ekonomik ve ticari iş birliği için ziyaretleri sürdüreceklerini belirten Özkan, ‘‘Yönetim Kurulu Üyeleri ve uzmanların Etiyopya’daki yatırım imkânları konusundaki perspektiflerine katkı sağlanması amacıyla Etiyopya Bölgesi’ne 4 günlük bir çalışma ziyareti düzenledik. Çalışma ziyareti süresince ilgili kurumlar ile görüşmeler yaptık. Görüşmeler neticesinde gerek kurumlar, gerekse de ilgili kuruluşlardan olumlu tepkiler aldık. Önümüzdeki süreçte de çalışma ziyaretlerimizi sürdüreceğiz’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA