Ulusal Uyuşmazlık Yargısı Sempozyumu

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Necipoğlu: 'Mahkemenin görevi, farklı yargı kollarına mensup mahkemeler arasında çıkan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözmektir' 'Mahkeme, görev ve uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle bir yargı kolunun diğerinin görev alanına yapacağı müdahaleleri önlemekte, hüküm uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle de şahısların askıda kalmış haklarına kavuşmalarını sağlamakta ve hukuk devleti ilkesine hizmet etmektedir'.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Nuri Necipoğlu, mahkemelerinin görevinin farklı yargı kollarına mensup mahkemeler arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözmek olduğunu belirterek, 'Mahkeme, görev ve uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle bir yargı kolunun diğerinin görev alanına yapacağı müdahaleleri önlemekte, hüküm uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle de şahısların askıda kalmış haklarına kavuşmalarını sağlamakta ve hukuk devleti ilkesine hizmet etmektedir.' dedi.

Necipoğlu, Uyuşmazlık Mahkemesi, Ufuk Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 'Ulusal Uyuşmazlık Yargısı Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Uyuşmazlık Mahkemesinin 71 yıldır yürüttüğü onurlu görevini bundan sonra da aynı heyecan ve kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

Yüksek Mahkeme olarak faaliyet gösteren Uyuşmazlık Mahkemesinin köklü bir yargı kurumu olduğunu dile getiren Necipoğlu, mahkemenin varlık nedeninin Türkiye'de yargı ayrılığı sisteminin bulunması olduğunu aktardı.

Necipoğlu, şöyle devam etti:

'Uyuşmazlık Mahkemesi, ülkemizde bu sistemin kurumsallaştığının en önemli göstergelerinden biridir. Bu sisteme verilen önemin bir sonucu olarak mahkememiz, diğer yargı kollarından ayrı ve kendine ait usul kanunuyla faaliyet göstermektedir. Mahkemenin görevi, farklı yargı kollarına mensup mahkemeler arasında çıkan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözmektir. Mahkeme, görev ve uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle bir yargı kolunun diğerinin görev alanına yapacağı müdahaleleri önlemekte, hüküm uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle de şahısların askıda kalmış haklarına kavuşmalarını sağlamakta ve hukuk devleti ilkesine hizmet etmektedir.'

Uyuşmazlık Mahkemesinin idari ve mali bağımsızlığını gerçekleştirmeye yönelik '2247 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 2013 yılı mayıs ayında TBMM'ye sevk edildiğini anımsatan Necipoğlu, Adalet Komisyonunca kabul edilen tasarıyla mahkemenin müstakil bütçe ve sürekli idari personel kadrolarına kavuşmasının öngörüldüğüne dikkati çekti.

Necipoğlu, tasarının yasalaşmasıyla Uyuşmazlık Mahkemesinin, Anayasa'nın öngördüğü idari, mali ve yargısal bağımsızlığının hayata geçirilmiş olacağını vurguladı.

Daha önce iki uluslararası sempozyum düzenlendiğini hatırlatan Necipoğlu, bugün gerçekleştirilen programda da uyuşmazlık yargısının ulusal platformda ilk kez ele alınacağını kaydetti.

Uyuşmazlık Mahkemesinin son yıllarda gösterdiği yüksek performansla Türk hukuk camiasında saygın yer edindiğinin kendilerine ulaşan geri dönüşlerle dile getirildiğini belirten Necipoğlu, sempozyumun düzenlenmesinde kendilerine destek veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a teşekkür etti.

Anayasa Mahkemesindeki sempozyumun açılışına Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel ve davetliler katıldı. Sempozyumda Ankara Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu da bir konser verdi.
Kaynak: AA