New York Fed Başkanı Dudley Açıklaması

“Reel büyümenin 2016’da yüzde 2 civarında olmasını bekliyorum. Eğer bu gerçekleşirse, işsizlik oranının yüzde 4,75’e kadar gerilediği görebilir. Bu, benim uzun vadede istikrarlı enflasyonla uyumlu gördüğüm işsizlik oranı” “Pozitif faktörlerin zayıf küresel büyüme, güçlü dolar ve düşük enerji fiyatları ve azalan ihracat rakamları gibi olumsuzlukları dengelemeye yeteceğini düşünüyorum” “ABD ekonomisine ve risklere yönelik değerlendirmem sonucu kademeli ve temkinli bir normalleşme politikası izlenmesinin uygun olacağına inanıyorum. Ayrıca, temkinli olmamızı gerektiren bir diğer neden, olumsuz gelişmelere yanıt olarak faiz indirimi yapmak için sınırlı alanımız olması. Ancak eğer ihtiyaç duyulursa, sözlü yönlendirme ve bilanço politikalarını kullanabiliriz'

WASHINGTON – ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi Başkanı William Dudley, Amerikan ekonomisinin 2016’da yüzde 2 civarında büyümesini ve işsizliğin yüzde 4,75’e kadar gerilemesini beklediğini söyledi.

Dudley, Connecticut eyaletindeki Bridgeport kentinde yaptığı konuşmada, Amerikan ekonomisi ve para politikasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Ülke ekonomisinde son aylarda yaşanan finansal dalgalanmalara rağmen önemli bir değişiklik olmadığını ifade eden Dudley, büyümenin bu yıl da uzun vadeli trendlerin üzerinde seyretmeye devam edeceğini öngördü.

Dudley, büyümenin işsizlik oranını aşağı çekeceğini ve iş gücü piyasasını tam istihdam düzeyine getireceğini belirtirken, “Reel büyümenin 2016’da yüzde 2 civarında olmasını bekliyorum. Eğer bu gerçekleşirse, işsizlik oranının yüzde 4,75’e kadar gerilediği görebilir. Bu, benim uzun vadede istikrarlı enflasyonla uyumlu gördüğüm işsizlik oranı” dedi.

- “Enflasyon endişeleri sürüyor”

Enflasyonun ise yüzde 2 hedefinin altında kalmayı sürdüreceği beklentisini paylaşan Dudley, dolardaki artış ve enerji fiyatlarındaki düşüşün durmasının enflasyonu henüz yükseltmediğini ve bu konudaki endişelerin sürdüğünü kaydetti.

Öte yandan, geçen yıl ekonominin en zayıf yönlerinden biri olan sanayi üretiminin son 2 ayda artış gösterdiğini, tüketim ve konut sektörünün de iyileşmeye devam ettiğini vurgulayan Dudley, “Pozitif faktörlerin zayıf küresel büyüme, güçlü dolar ve düşük enerji fiyatları ve azalan ihracat rakamları gibi olumsuzlukları dengelemeye yeteceğini düşünüyorum” diye konuştu.

- “Kademeli normalleşme uygun olacak”

Fed’in en etkili 3 isminden biri olan New York Şubesi Başkanı Dudley, kademeli ve temkinli bir normalleşme politikasının uygun olacağını dile getirirken, “ABD ekonomisine ve risklere yönelik değerlendirmem sonucu kademeli ve temkinli bir normalleşme politikası izlenmesinin uygun olacağına inanıyorum. Ayrıca, temkinli olmamızı gerektiren bir diğer neden, olumsuz gelişmelere yanıt olarak faiz indirimi yapmak için sınırlı alanımız olması. Ancak eğer ihtiyaç duyulursa, sözlü yönlendirme ve bilanço politikalarını kullanabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA