Kayıt Dışı İstihdamda 1 Puanın Karşılığı 1,8 Milyar Lira

Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Başkanı Duman: 'Kayıt dışı istihdamda bir puanlık azalışın ülke ekonomisine katkısı, yaklaşık 1,8 milyar lirayı buluyor' 'Son yıllarda kayıt dışı istihdam oranının düşmesinde, fedakarca çalışan sosyal güvenlik denetmenlerinin büyük payı var'.

ÖZCAN YILDIRIM - Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Başkanı Mustafa Duman, kayıt dışı istihdamda bir puanlık azalışın ülke ekonomisine katkısının yaklaşık 1,8 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıt dışı istihdamla mücadelede sosyal güvenlik denetmenlerinin büyük sorumluluk üstlendiğini belirtti.

Geçen yıl, sosyal güvenlik denetmenlerince 52 bine yakın işyerinin denetlendiğine, bu denetimler neticesinde 28 bine yakın sigortasız çalışanın kayıt altına alındığına dikkati çeken Duman, şöyle devam etti:

'Toplam 31 milyon 740 bin lira tutarında prime esas kazancın SGK'ya bildirilmediği tespit edildi. 2002'de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranı, etkin denetimlerin de etkisiyle geçen yıl yüzde 33'e kadar düşürüldü. Kayıt dışı istihdamda bir puanlık azalışın ülke ekonomisine katkısı, yaklaşık 1,8 milyar lirayı buluyor. Son yıllarda kayıt dışı istihdam oranının düşmesinde, fedakarca çalışan sosyal güvenlik denetmenlerinin büyük payı vardır.'

- 'Bin 300 denetmenin 653'ü başka kuruma geçti'

Ülke ekonomisine sağladıkları katkı düşünüldüğünde, sosyal güvenlik denetmenlerinin özlük haklarının yetersiz olduğunu ifade eden Duman, şunları kaydetti:

'Önemli bir denetim görevi ifa eden sosyal güvenlik denetmenleri, çalışma hayatını denetleyen diğer denetim birimlerinden 2 bin liraya kadar daha az maaş alıyor. Bu durum sahada ve hedefte olan birçok riskle burun buruna gelen, Türkiye'nin en çok denetim yapan sosyal güvenlik denetmenlerinin motivasyonunu düşürüyor. 2011'den bu yana Sosyal Güvenlik Kurumuna alınan bin 300 denetmenin 653'ü özlük haklarındaki yetersizliği gerekçe göstererek başka kurumlara geçti. Sosyal güvenlik denetmenlerinin unvanının 'sosyal güvenlik denetçisi' olarak değiştirilmesi ve özlük haklarının diğer denetçi kariyer meslekleri ile aynı seviyeye gelmesi, hem iş motivasyonunu arttıracak hem de denetimin etkinliğini ve verimliliğini sağlayacaktır. Göreve başladığından beridir önemli reformlara imza atan Sayın Bakanımızın ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanımızın, sosyal güvenlik denetmenliği mesleğini hak ettiği özlük hakkına kavuşturacağına inancımız tam.'
Kaynak: AA