Hakkari'de Arıcıların Bahar Mesaisi

Hakkari'de baharın gelmesiyle yörenin en büyük geçim kaynağı olan arıcılık için kollar sıvandı Sonbaharda arılarının bakım ve beslemesini yapan arıcılar, uzun geçen kışın ardından, besleme çalışmalarına başladı.

Hakkari'de arıcılık yapan üreticiler, havaların ısınmasıyla arılarının bakımını yapıyor.

Kış aylarında arılarını yüksek kesimlerden indiren arıcılar, nisan ayının ilk haftasıyla bahar bakımını yaptıkları arıları, yüksek kesimlere çıkarmaya hazırlanıyor.

Üzümcü köyünde arıcılık yapan Hasan Kaçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaliteli bal elde etmek için mevsimine göre arıların bakımının yapılması gerektiğini söyledi.

Kaçar, şöyle konuştu:

'Her yıl olduğu gibi bu yıl da baharın gelişiyle arılarımızın bakımını yapıyoruz. Kovanları temizliyor, esmerleşmiş küflü mumları değiştirip yerine yeni petekleri takıyoruz. İşçi arı sayısını, petek, bal, yavru gözlerini kontrol ederek ana arıyı mutlaka bulup, kontrol ediyoruz. Ana arı sakatlanmış, kanatları kırılmış hatta ölmüş ise kovanda ana arı yoksa, hemen yeni bir ana arıyı kovana bırakıyoruz. Bu bakımla hem daha iyi bir bal verimi elde ediliyoruz hem de bal arılarının kontrollerini sağlayarak arı ölümlerinin önünü alıyoruz.'

Son yıllarda yaşanan iklim değişiklerinin arılara büyük zarar verdiğini belirten Kaçar, bu nedenle kolonideki arılarını sürekli kontrol ettiğini söyledi.

İyi bal elde etmek için mevsimine göre arıların bakım ve beslemelerini yapmak gerektiğini vurgulayan Kaçar, 'Bakımın ardından arılarımızın daha iyi yumurtlamasını sağlamak için şeker şurubu ve kek beslemesi yapıyoruz. Bu zahmetli bir işlem. Ancak bunu yapmak zorundayız. Çünkü geçimimizi arıcılıkla sağlıyoruz.' diye konuştu.

En büyük sıkıntılarının sahte bal olduğunu belirten Kaçar, sahte bal yüzünden gerçek balın hak ettiği değeri görmediğini ve buna karşı yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arıcılık işlerinden sorumlu Ziraat Mühendisi Seyvan Yakar da arıcıları, bahar bakımında dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyardı.

İlkbaharda arı kovanlarının bakım ve besleme ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğinin ifade eden Yakar, şöyle konuştu:

'İlkbaharda önce kovan kontrolü yapılır. İç kontrolde önce arı mevcudu ve kraliçe arı kontrol edilip temizlik yapılır. Kararmış, küflenmiş ve hastalıklı petekler alınarak imha edilir. Kovan iç dezenfeksiyonu yapılır. Kraliçe arı sakat, hastalıklı veya yaşlı ise hemen değiştirilir. En verimli ve ideal ana arı 0-2 yaş arası olmalıdır. Kovan içinde açlık var ise dışarıdan bal, kek ve çeşitli besin takviyeleri yapılarak kovan güçlendirilir. İyi bir ırk, bahar beslemesi ve güçlü arı kovanlarıyla bal mevsimine girilmesi yüksek verim sağlar.'
Kaynak: AA