Polis Müdürü, Esed Rejimini Anlattı

Suriyeli eski polis müdürü General Şiriteh: '65 gün kaldığım hapiste, insanlara vahşice işkence yapıldığına şahit oldum' 'Esed rejimi, halkın ayaklanmasını istiyordu. Çünkü, rejimi dış güçler yönetiyor' 'Ortadoğu'da küçük, ırka ve mezhebe dayalı devletler kurulmak isteniyor. Esed, bu oyunda santranç taşı oluyor'

ERDAL TÜRKOĞLU - Suriyeli eski polis müdürü General Münir Şiriteh, 'Esed rejimi, halkın ayaklanmasını istiyordu. Çünkü, rejimi dış güçler yönetiyor.' dedi.

Eski polis müdürü Şiriteh (60), Beşşar Esed rejimi, iç savaş ve ülkesindeki son gelişmelerle ilgili görüşlerini AA muhabiriyle paylaştı.

Suriye'de kaymakamlık, emniyetin çeşitli birimlerinde, amirlik, müdürlük gibi görevlerde 31 sene yöneticilik yapan Şiriteh, 2010 yılında emekli olduktan sonra, Türkmendağı'nda satın aldığı çiftliğine yerleşti.

İç savaşın başlarında tarafsız kalarak buradaki yaşantısını sürdüren polis müdürü, muhaliflere yakın olduğu gerekçesiyle rejim askerleri tarafından göz altına alındı.

Hapiste 65 gün kalan Şiriteh, muhaliflerle rejim arasındaki esir takasında özgürlüğüne kavuştu.

- 'Psikolojik işkence gördüm'

Şiriteh, hapiste kaldığı sürece fiziksel değil ancak psikolojik işkence gördüğünü söyledi.

Diğer mahkumlara yapılanların insanlığa sığmayacak seviyede olduğunu aktaran eski polis müdürü, '65 gün kaldığım hapiste, insanlara vahşice işkence yapıldığına şahit oldum. O günleri hatırlamak bile istemiyorum. Çok canice, insanlık dışı zulümler vardı.' dedi.

Şiriteh, daha sonra Suriye'deki 5 çocuğu ve eşiyle Türkiye'ye kaçtığını ve yanında getirdiği birikimiyle hayatını sürdürdüğünü belirtti.

Esed rejimlerinin devrim öncesi de halkına zulüm yaptığının altını çizen Şiriteh, kendisinin her zaman halkın yanında olduğu için kritik görevlere verilmediğini kaydetti.

- 'Rejim, halkın ayaklanmasını istiyordu'

Şiriteh, iç savaşı ilk başından bu yana dikkatlice takip ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Esed rejimi, Ortadoğu'da başlayan halk hareketinin Suriye'ye de geleceğini biliyordu. Esed de halkın ayaklanmasını istiyordu. Çünkü, rejimi baba Esed döneminden beri dış güçler yönetiyor. Onlar ne derse hep onu yapıyor. Esed bu yüzden, savaşın ilk günlerinde Türkiye ve diğer devletlerin reform tekliflerini kabul etmedi. İsrail, Ortadoğu'yu istediği gibi yönetmek istiyor. Bu 50 yıllık bir plan. Yalnız Suriye'de değil, Ortadoğu'da küçük, ırka ve mezhebe dayalı devletler kurulmak isteniyor. Böylelikle buradaki didişme hep devam etsin, İsrail ve diğer devletler burayı istediği gibi yönetebilsin istiyorlar. Esed de bu oyunda santranç taşı oluyor. Bu kirli projeler İran ve Türkiye'de de uygulanmak isteniyor.'

- 'Siyasi çözüm olamaz'

Suriye'de siyasi çözüme ihtimal vermeyen eski polis müdürü, Esed'in savaşı bitirme taraftarı olmadığını, tek seçeneğin askeri çözüm olduğunu savundu.

Muhaliflerin birleşmesi gerektiğini vurgulayan Şiriteh, 'Savaşı siyasetle bitirmek mümkün değil. Muhalifler sistemli şekilde eğitilmeli ve donatılmalı. Düzenli ordu kurulup tek çatı altında birleştirilmeli. Ancak o zaman siyasi bir çözümden bahsedilebilir. Çünkü muhalifler de caydırıcı olarak elini masaya vurabilir.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA