Milli Mücadele Ve Lozan Müzesi Basına Tanıtıldı

Trakya Üniversitesi (TÜ) tarafından oluşturulan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi basına tanıtıldı.

Karaağaç Yerleşkesinde yer alan, resmi açılışı yarın gerçekleştirilecek müzede milli mücadele yıllarına ait önemli dokümanlar ve materyaller sergileniyor.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, gazetecilere yaptığı açıklamada, müzenin açılışını, TÜ'de gerçekleşecek 3. Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Konferansı'na denk getirdiklerini belirtti.

Güzel bir çalışma dönemi sonrasında müzeyi tamamladıklarını belirten Yörük, 'Trakya'da verilen milli mücadeleyi temel alan, bundan kök alan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi'ni yapmayı kararlaştırdık. Bu çalışmalar tamamen bilimsel, kanıta dayalı ve belge üzerine gerçekleştirildi. O anlamda emeği geçen hocalarıma teşekkür ediyorum. Bununla birlikte Trakya ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'ni kuran 4 ailenin torunları da bize çok destek verdi. Bu 4 aileye ulaştık. Onlardan aldığımız belgeleri de içeride göreceğiz. Bu müzeyi Trakya'ya, o milli mücadeleye, üniversitemizin bir görevi olarak kabul ettik.' diye konuştu.

Öncelikli olarak hedeflerinin öğrenciler olduğunu kaydeden Yörük, ortaokul ve lise öğrencilerine milli mücadele ruhunu aktarmayı hedeflediklerini belirtti

Müzenin içinde çok sayıda orijinal belge ve materyalin yer aldığını belirten Yörük, 'Benim çağrım bütün Trakya insanının ellerinde milli mücadeleyle ilgili materyal, kitap, dergi, askeri kıyafet, malzeme, madalya varsa bunları bağış olarak bekliyoruz. Bu yeni parçaları da burada sergilemek istiyoruz.'' ifadesinde bulundu.

Rektör Yörük, daha sonra basın mensuplarına müzeyi gezdirdi ve müze hakkında bilgi verdi.

Kaynak: AA