Camili'de Karayolları Ekiplerinin Çığ Nöbeti

CamiliBorçka karayolunu kış boyunca ulaşıma açık tutmak için görev yapan Karayolları 102. Şube Şefliğine bağlı karla mücadele ekipleri, çığ ve heyelana karşı da çalışmalarını aralıksız sürdürüyor Camili'de yer alan Düzenli köyü sakinlerinden Önder: 'Havaların ısınmasıyla karlar erimeye başladı. Eriyen kar kütleleri çığ ve heyelan oluşturuyor. 6 köyün ulaşımını sağlayan yola düşen heyelan yolumuzu ulaşıma kapatıyor'

BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'in Borçka ilçesinde, Gürcistan sınırında bulunan ve kış şartlarının ağır olduğu Camili bölgesinde, karla mücadele çalışmalarını sürdüren karayolları ekipleri, baharla birlikte çığ ve heyelan riskine karşı da önlem alıyor.

Borçka'dan ulaşımın, Karçal Dağı eteğinde yer alan bin 890 rakımlı geçitten sağlandığı Camili bölgesinde 6 köy yer alıyor.

Yöre halkının 600-700 rakımlı köylerine ulaşmak için kullanmak zorunda olduğu geçitte kar kalınlığı yer yer 3 metreye kadar ulaşıyor, sarp arazi yapısına sahip bölge çığ riskini de bünyesinde barındırıyor.

Ağır hava şartlarından ötürü kışı güçlükle geçiren Camili halkı, özellikle hastaların sağlık kuruluşuna nakli konusunda sıkıntılar yaşıyor. Vatandaşlar, acil durumlarda hastalarını Artvin Valiliğinin Acara Özerk Cumhuriyeti hükümetiyle yaptığı protokol sayesinde Gürcistan üzerinden Sarp Sınır Kapısı'na, oradan da Türkiye'deki hastanelere ulaştırabiliyor.

- Havaların ısınmasıyla çığ ve heyelan riski artıyor

Borçka-Camili arasındaki 50 kilometrelik karayolunun zirvede yer alan yaklaşık 2 kilometrelik bölümünde, havaların ısınmasıyla çığ ve heyelan tehlikesi ortaya çıkıyor.

Artvin Valisi Kemal Cirit'in talimatıyla Camili-Borçka karayolunu kış boyunca ulaşıma açık tutmak için görev yapan Karayolları 102. Şube Şefliğine bağlı karla mücadele ekipleri, çığ ve heyelana karşı da çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Ekipler, söz konusu yolu kontrollü olarak 07.00-09.00 ile 16.00-18.00 saatlerinde ulaşıma açık tutuyor.

Camili'de yer alan Düzenli köyü sakinlerinden Osman Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayına rağmen Camili bölgesinin zirvesinde çığ ve heyelandan dolayı zaman zaman yollarının kapandığını belirtti.

Zirvenin yaklaşık iki kilometrelik kısmında dağlarda 3 metre kar olduğunu dile getiren Önder, 'Havaların ısınmasıyla karlar erimeye başladı. Eriyen kar kütleleri çığ ve heyelan oluşturuyor. 6 köyün ulaşımını sağlayan yola düşen heyelan yolumuzu ulaşıma kapatıyor.' dedi.

Önder, Camili'de kış mevsiminin çok ağır geçtiğine işaret ederek, 'Kardan dolayı ilçemiz Borçka ile iletişimimiz adeta kesiliyor. Acil hastalarımızı ve hamile kadınlarımızı protokol ile Gürcü topraklarından geçirerek zorlu bir yolculuğun ardından Borçka ilçemize ulaştırıyoruz.' diye konuştu.

- 'Bu bölgenin tek çaresi tüneldir'

Karayolları ekiplerinin büyük risk altında çalışarak yolu ulaşıma açık tutmak için kış mevsimi boyunca büyük özveri gösterdiğini kaydeden Önder, 'Devletimiz ekiplerini bu bölgede sürekli bulundurarak yolu ulaşıma açık tutuyor ancak karla mücadele çok masraflı bir çalışma. Hem ekipler büyük risk altında çalışıyor hem de devletimize büyük külfet getiriyor. Bu bölgenin tek çaresi tüneldir.' ifadesini kullandı.

Kayalar köyünde yaşayan 75 yaşındaki Hediye Şimşek ise Borçka ilçesinden köylerine gitmek için yola çıktıklarını belirterek, şunları söyledi:

'Camili zirvesi kardan dolayı kapalı. Maalesef köyümüze çok kar yağıyor. Karayolları ekipleri çığ ve heyelan riski taşıyan yerlerde iş makineleriyle temizlik yapıyor. Devletimiz sağ olsun, yolumuzu açık tutmak için çalışıyor. Tünel yapılmasını devlet büyüklerimizden bekliyoruz. Tünel olursa köyümüze kısa sürede ve güvenli şekilde ulaşırız.'
Kaynak: AA