'Yunan Gravür Sanatının 100. Yılı' Sergisi Açıldı

Yunanistan'dan sonra ilk defa İstanbul'da sergilenen etkinlikte 70'den fazla sanatçının eseri yer alıyor.

Yunanistan'dan sonra ilk defa İstanbul'da sergilenen, 70'den fazla sanatçının eserinin bulunduğu 'Hristos ve Polli Kolliali Koleksiyonu'ndan Yunan Gravür Sanatının 100. Yılı' sergisi, sanatseverlerle buluştu.

Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu Sismanoglio Megaro binasında açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan küratör İris Kritiku, 'Yunan gravür sanatçılarından bazılarının en önemli eserleri burada. Dört kuşaktan gelen sanatçıların eserleri. Öğretmen-hoca ilişkisi var hepsinde. Çıraklıktan gelerek bu işin hocaları olmuşlar' dedi.

Kritiku, eserlerin 100 yıllık geçmişi olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

'Atina ve Selanik'ten gelen ve bazıları çok nadir rastlanan eserler. Burada gravür sanatının resim sanatından farklarını sergiliyoruz. Gravür sanatı baskı üzerine yapılan bir resim sanatı. Taş, ahşap, bakır ile cam baskı üzerine estetik verilerek yapılan bir sanat.'

Hristos-Polliali koleksiyonunun sahibi Polli Kolliali de koleksiyonunun ailesi tarafından oluşturulduğunu belirterek, 'Burada farklı metaforların, farklı sanat teknikleri ve farklı çizimleriyle yüz yıl öncesinden günümüze gravür sanatına ilişkin eserleri görüyoruz. Klasik tekniklerin kullanımından git gide modernleşen bir sanatın tarihçesine tanık oluyoruz' diye konuştu.

Kolliali, serginin Yunan gravür sanatına karşı bir panoraması olduğuna dikkati çekerek, 'Sergide çok farklı temalar var. Aynı zamanda Santorini gibi bir çok tanınmış mekanı da görüyorsunuz tablolarda. Bunların yanında soyut şeyler de görüyorsunuz. Mesela 3 boyutlu çalışmalar da var. 20. yüzyıl boyunca tarihsel olarak neler yaşandı, onunla ilgili bir fikriniz de oluyor' değerlendirmesinde bulundu.

Sergi, 27 Mart'a kadar görülebilecek.
Kaynak: AA