Üniversitede Peçiç Turnuvası

Kilis ve çevresinde tarihi eskiye dayanan şans ve strateji oyunu olarak bilinen peçiç oyunu turnuvasının üçüncüsü düzenlendi. 7 Aralık Üniversitesinde gerçekleştirilirken yöresel oyun, Rektör Prof. Dr. İsmail Güvenç ve bir öğrencinin karşılaşması ile start aldı.

Üniversitede Peçiç Turnuvası
7 Aralık Üniversitesi Peçiç Oyunu Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen turnuva, üniversite uygulama oteli salonunda gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. İsmail Güvenç’in bir öğrenci ile yaptığı açılış oyunuyla başlayan Peçiç Turnuvasına öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Rektör Güvenç, peçiç turnuvasını düzenlemelerindeki amaçlarının, kökleri çok eskilere dayanan bu yöresel oyunu, üniversite gençliğine ve yeni kuşaklara tanıtmak ve aktarmak olduğunu söyledi.

Kültürel açıdan önemli bir değere sahip olan peçiç oyunun tanıtılması için ilk kez 2014 yılında turnuva düzenlediklerini söyleyen Rektör Güvenç, bu yıl üçüncüsü düzenlenen turnuvayı geleneksel hale getirdiklerini ifade etti.

Rektör Güvenç, turnuvanın düzenlenmesinde emeği geçenleri ve turnuvaya katılan öğrencileri kutladı. Peçiç Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Hüseyin Doğramacıoğlu ile Peçiç Topluluğu Başkanı Özgen Bayındır da, üniversitemizin düzenlediği kültürel etkinliklere öğrencilerin ilgisinin her yıl arttığını, bunun da sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi. Bir gün süren turnuva sonunda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi Suzan Deniz birinci olurken, Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü öğrencisi Hidayet Batmaz ikinci. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Merve Kerkük de turnuvayı üçüncü olarak tamamladı. Dereceye giren öğrencilere ödülleri önümüzdeki günlerde Rektör Prof. Dr. İsmail Güvenç tarafından verilecek.

PEÇİÇ NASIL OYNANIR

Peçiç, deniz kabuğunu andıran 6 adet taşın zar yerine kullanıldığı, karelere ayrılmış 4 parça ve her parçası da 24 kareye ayrılmış artı şeklinde bir bezin üzerinde, tahtadan yapılmış dörder taşla oynanıyor. Peçiç, karşılıklı birer kişiyle oynanabildiği gibi ikişer kişiyle de oynanabiliyor. Peçiçte deniz kabuğu taşlarıyla oynanabilen sayılar 2, 3, 4, 6, 8, 12 ve 25. 12 ile 25, aynı zamanda taşın oyuna girebilmesi için gereken sayılardır. Taşlar oyuna girdikten sonra atılan 12 ve 25’lerde ayrıca "penk" yani fazladan bir hamle yapma hakkınız oluyor. Peçiçte esas amaç, dört taşı birden rakip tarafından kırılmadan bir tur atarak ortadaki bitiş karesine ulaştırmak. Bitiş noktasına dört taşını birden ilk olarak ulaştıran kişi peçiçi kazanmış oluyor.
Kaynak: İHA