'Uluslararası Türk Kültüründe Ağrı Dağı Sempozyumu' Başladı

Iğdır'da, Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliği'nce 'Uluslararası Türk Kültüründe Ağrı Dağı Sempozyumu' başladı.

Iğdır'da, Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğince bu yıl ikincisi düzenlenen 'Uluslararası Türk Kültüründe Ağrı Dağı Sempozyumu' başladı.

Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda Türkiye'nin farklı yerlerinden profesör ve araştırmacıların katılımıyla düzenlenen sempozyumda, Ağrı Dağı fotoğraf sergisinin sunulmasının ardından açılış konuşması yapan birlik başkanı Ziya Zakir Acar, Ağrı Dağı'nın Türk kültüründeki yerini ve önemini anlattı.

Acar, sempozyumun Iğdır, Ağrı, Kars ve Ardahan bölgesine büyük katkısının olacağını söyledi.

Belli Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli ise Ağrı Dağı'nda gerçekleşen terör olaylarına değinerek, 'Bir gün gelecek dünya bu dağı görmek için buraya gelecek, günü birlik uçak seferleri yapılacak' dedi.

Belli, bin yıldır birlikte yaşanıldığını aktararak, 'Etle tırnak gibiyiz. Bunlar yabancıların oyunu, biz bundan kurtulmak zorundayız ve kurtulacağız. Bizim gücümüzü hiç kimse engelleyemez. 250 milyon Türk dünyasının gözü Türkiye Cumhuriyeti'nde. Bir ayağımız Avrupa'da, bir ayağımız Asya'da. Bu, Tanrının bize bahşettiği bir lütuftur' ifadesini kullandı.

Sempozyumda, bölgede bulunan defineler, bölgenin kalkolitik çağ kültürü, kurganlar, arkeolojik araştırmalar, tarihi mekanlarda yapılan restorasyon çalışmaları, bilimsel incelemeler, bölgede bulunan ören yerlerinin turizmde önemi ve nüfus hareketleri konuları üzerine görüşler bildirildi.

Toplamda 9 oturumdan oluşan sempozyumun 4 oturumuna yarın devam edilecek.
Kaynak: AA