'Küçük Venedik' Gölyazı

Uludağ'da karların erimesi ve yağmur sularının etkisiyle Uluabat Gölü'ndeki su seviyesinin yükselmesiyle gölde kayık kiralayan ziyaretçiler, Gölyazı'da 'Venedik'i andıran eşsiz doğanın keyfini çıkarıyor.

HARUN KAYMAZ - Uludağ'da karların erimesi ve yağışların etkisiyle su seviyesi yükselen Uluabat Gölü'ne kıyısı olan Gölyazı Mahallesi'nde evlerin önüne kadar gelen, yolları kaplayan göl suları üzerinde kayıkla gezinti yapılabiliyor.

Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde bulunan ve antik adı 'Apollonia ad Rhyndacum' olan Gölyazı'ya kıyısı bulunan Uluabat Gölü'ndeki su kapasitesi bu dönemlerde yükseliyor.

Özellikle son günlerde, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle Uludağ'da karların erimesi ve yağmur sularının etkisiyle göldeki seviye, yolları kaplayacak, evlerin önüne kadar ulaşacak ve ağaçları su altında bırakacak boyutlara ulaştı.

Uluabat Gölünde kayık kiralayan ziyaretçiler, evlerin önüne kadar gelen göl sularının üzerinde ''Venedik'i andıran eşsiz doğanın keyfini çıkarıyor.

Eski bir Rum köyü olan Gölyazı'da yaşam, sabah çok erken saatlerde gölde başlıyor. Gölün doğu ucunda, derin bir yarımadanın üzerinde kurulan, her sokağın sonu, her evin kapısı göle açılan Gölyazı'da kayıklarla balığa çıkan bölge halkı, daha sonra ağları toplayarak evine dönüyor.

Balık dışında kalan zamanlarda mahalli sakinleri, kayıklarını gezinti yapmak isteyen ziyaretçilere kiralıyor.

- Yolların suyla kaplanması muhteşem manzara sunuyor

Mahallede oturan 48 yaşındaki Hüseyin Topsezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gölyazı'daki doğa güzelliklerini görmek için yurt içi ve dışından sürekli ziyaretçilerin geldiğini söyledi.

Ziyaretçilerin, kayıkla mahalle etrafında tur attıkları anlatan Topsezer, 'Doğma büyüme buralıyım. Bizim burada suyun yükselmesi, yağışlara bağlı, sürekli gel git olur. Yağış olmazsa asla yükselmez. Şu anda kayıkla gezdiğimiz yerler kısa süre önce araç yoluydu. Şimdi tamamen kapandı. Asla zararı yok, aksine muhteşem bir manzara sunuyor'' dedi.

Topsezer, özellikle bu dönemde Uluabat Gölü ve Gölyazı'nın görülmeye değer eşsiz bir güzelliğe büründüğünü belirterek, doğa tutkunlarını beklediklerini dile getirdi.
Kaynak: AA