Türk İslam Dünyası Tevhidi Sosyal İlimler 3. Çalıştayı

Uşak Üniversitesi ve İlmi ve Metodolojik Araştırmalar Merkezi (İLMAR) işbirliğinde düzenlenen 'Türk İslam Dünyası Tevhidi Sosyal İlimler 3. Çalıştayı' başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan Uşak Valisi Ahmet Okur, çalıştayın temel hedefinin; İslam aleminin bugüne kadar unuttuğu ve Avrupa'ya gönderdiği değerlerin tekrar İslam alemine kazandırılması olduğunu söyledi. Okur, kazandırılacak değerlerin, hem bilimsel anlamda hem de insan hayatına yönelik uygulamalarla tekrar hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Uşak Üniversitesi Rektörü Sait Çelik ise, İslam dünyasının 13. yüzyıla kadar olan döneminde, her bilim dalını içeren ve Müslümanlar yoğunlukta olmak üzere birçok farklı etnik ve kültürel geleneğe sahip bilim insanlarının katkılarıyla çok zengin bir medeniyet dünyası oluştuğunu söyledi. Çelik, 'Hint, Yunan, Fars medeniyetine ait bütün entellektüel birikimin tercüme edilip yorumlandığı bilimsel bir zemin meydana gelmiştir. Bu entellektüel canlılık, İslam doğu medeniyetinin altın çağı olarak kabul edilir' diye konuştu.

İLMAR Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Osman Şimşek de 'İlim dallarının içinin 'tevhit' anlayışı ile inşasının neticesinde makro bir kavrama ulaşıyoruz. Uşak çalıştayında ilk defa konuşulacak bu kavram 'Tevhidi Sosyal Düşüncenin Sosyolojisi' olup, açılımlar bu kavram merkezinden oluşturulacaktır' dedi.

Kaynak: AA