KTO'dan 'Yükselen Pazar Açıklaması Kuzey Afrika' Paneli

Konya Ticaret Odası'nın (KTO) tarafından 'Yükselen Pazar: Kuzey Afrika' paneli düzenlendi.

KTO, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) işbirliğiyle düzenlenen KTO meclis salonunda düzenlenen panelde, Konyalı ihracatçılara Cezayir ve Tunus pazarı hakkında bilgi verildi.

KTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru, panelde yaptığı konuşmada Türkiye'nin küresel bir güç olma yolunda hedefleri bulunduğunu, dünyanın on büyük ekonomisi arasına girme hedefine girişimcilerle ulaşabileceklerini söyledi.

Son dönemde birçok Afrika ülkesinin hızlı büyüme oranlarını yakalayabildiğini belirten Doğru, şunları kaydetti:

'Afrika ile 2005 yılından sonra başlayan ilişkilerimiz hızlı ilerlemektedir. Fakat henüz yeterli seviyede değildir. Kısa vadede hedefimiz 50 milyar dolar ticaret hacmini yakalamak. Afrika açılımı ile hükümetimizde Türk firmalarının Afrika ile ticaretini artırmalarını desteklemektedir. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın iş adamı heyetleriyle Afrika'ya yaptıkları ziyaretler bunun bir göstergesidir. Son beş yılda Afrika'ya 20'den fazla elçilik açtık, 17 ülkeyle iş konseyimiz bulunmakta. Ülke olarak Afrika pazarında büyük bir pay almakta kararlıyız. Son on üç yılda ihracat artışında büyük bir başarıya ulaşan Konya'nın dış ticarette giderek artan ağırlığıyla Afrika'ya olan ticarette lokomotif görevi üstleneceğine inanıyorum.'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye Tunus İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi iş adamı Mehmet Ali Kuntoğlu da Kuzey Afrika bölgesinde dış ticaret yapan Konya firmalarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını, DEİK'in mayıs ayında Tunus'un Ankara Büyükelçisini Konya'da ağırlamayı planladıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canıtez'in yaptığı 'Yükselen Pazar: Kuzey Afrika' konulu panele geçildi.

Kaynak: AA