Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci İzmir'de

Bakan Tüfenci: 'Bizler kardeşlik köprüleri oluşturmaya çalışırken birileri çukurlar oluşturuyor, köprüleri yıkmak için çaba sarf ediyor. Buna rağmen orada yaşayanların dükkanlarını açık tutmak ve evlerine iş, aş götürmesi için güvenlik güçlerimiz yoğun mücadele ediyor'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'Bizler kardeşlik köprüleri oluşturmaya çalışırken birileri çukurlar oluşturuyor. Köprüleri yıkmak için çaba sarf ediyor. Buna rağmen orada yaşayanların dükkanlarını açık tutmak ve evlerine iş, aş götürmesi için güvenlik güçlerimiz yoğun mücadele ediyor' dedi.

Bakan Tüfenkci, İzmir programı kapsamında önce İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.

Ziyaretteki konuşmasında ürün ihtisas borsalarını hayata geçireceklerini belirten Tüfenkci, 'Senetlerin teminat olarak kullanılmasının yanında, finansal boyutunu da düşünerek birtakım düzenlemeleri gerçekleştireceğiz' diye konuştu.

TMO depolarının firmalara hizmet vermeye başlamasıyla lisanslı depoculuğun da önünün açılacağını kaydeden Bakan Tüfenkci, şöyle konuştu:

'TMO kendi depoculuk maliyetinden kurtulup aynı zamanda piyasayı regüle etmek bakımından fonksiyonlarını icra edecek, elektronik ürün senedi alıp piyasaya müdahil olacak. Bu noktalarda borsalar da önemli işlemlerini sürdürecek. Tarım ürünlerinde rekabet edilebilir ve sağlıklı depolamanın önünü açacağız. Hem üretici, hem bu işin ticaretini yapanlar kazanacak, nihai olarak da tüketici sağlıklı ürün alarak kazanacak.'

- İZTO ziyareti

Bakan Tüfenkci, İzmir Ticaret Odasını (İZTO) ziyaretinde de özel sektör temsilcileriyle ve kanaat önderleriyle sürekli istişare halinde olduklarını belirterek, 'Ticareti kolaylaştırmak, uluslararası refah pastasından ülkemizin daha fazla pay alabilmesi için çaba sarf etmek ve karşılığında insanımızın zenginleştiğini görmek en büyük mutluluk' ifadesini kullandı.

Güvenli ticaret yapmayı ve ticareti kolaylaştırmayı hedeflediklerini, piyasaların geliştirilmesi için her türlü argümanı kullandıklarını, ithalattaki işlemleri ve işlem sürelerini kısaltmayı amaçladıklarını anlatan Tüfenkci, ticarette rekabeti arttırmak ve şirketlerin kuruluş süreleri ile maliyetlerini azaltmak için çalışma yürüttüklerini söyledi. Tüfenkci, 'Ülkemizi daha güvenli bir ülke, ticarette daha güvenli liman haline getirmeye çalışıyoruz. Bunları yaparken dünya ile daha iyi rekabet etmek istiyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

- Terörle mücadele vurgusu

Bir yandan başarı hikayesi oluşturmak isterken diğer yandan terör gerçeğiyle mücadele ettiklerini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

'Bizler kardeşlik köprüleri oluşturmaya çalışırken birileri çukurlar oluşturuyor. Köprüleri yıkmak için çaba sarf ediyor. Buna rağmen orada yaşayanların dükkanlarını açık tutmak ve evlerine iş, aş götürmesi için güvenlik güçlerimiz yoğun mücadele ediyor. Bu mücadelede hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz.'

- İESOB ziyareti

Tüfenkci, İzmir Esnaf ve Sanatlarlar Odaları Birliği (İESOB) terörün ve huzursuzluğun olduğu yerde ticaretin de olamayacağını söyledi.

Güvenlik güçlerinin kendi halkına zulmeden teröristlerle mücadele ettiğini kaydeden Bülent Tüfenkci, 'Terör örgütü oradaki insanların işlerine, aşlarına müdahale ediyor. Buna rağmen biz esnafımızı daha da güçlendireceğiz ve onları ekonominin gelişen unsurları haline getireceğiz' şeklinde konuştu.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu da Bakan Tüfenkci'ye sektörde karşılaştıkları sorunları anlattı.

Bülent Tüfenkci'ye programı sırasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İzmir Valisi Mustafa Toprak eşlik etti.
Kaynak: AA