8. Johannesburg Uluslararası Mozart Festivali

Festival kapsamında Türk piyanistler Ferzan ve Ferhan Önder, Güney Afrikalı müzikseverlere konser verdi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde düzenlenen Uluslararası Mozart Festivali kapsamında sahne alan Piyanist Ferzan ve Ferhan Önder kardeşler, klasik müzikseverlere konser verdi.

Bu yıl 8'incisi düzenlenen festivalde sanatçılar, tarihi Northwards House binasındaki programda, Sıdıka İnci Özdil, Nikolai Rimsky-Korsakov, Astor Piazzolla, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Liszt ve Fazıl Say’ın eserlerini çaldı.

İki hafta boyunca devam edecek olan festivalin bu yılki teması Mozart’ın 'Rondo alla Turca' (Türk Marşı) eserinden esinlenerek 'alla Turca' olarak belirlendi.

AA muhabirine konuşan Mozart Festivali yöneticisi Richard Cock, festivalde her yıl Mozart’ın eserlerinden esinlenerek farklı bir temanın belirlendiğini söyledi. 'Türk piyanistlerin katılmasından memnuniyet duyduk, bizim için çok özel' diyen Cock, Önder kardeşler için, 'Klasik müziğe, Türk kültürüne has çok özel ritim duygusu katıyorlar, bu da biçim için çok önemli' yorumunu yaptı.

Festivalin Sanat Direktörü Florian Uhlig ise bu tarz festivalin Afrika’da ilk olarak Johannesburg’da gerçekleştirildiğini, her yıl farklı müzik temalarıyla yaratıcılığa katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Konserden çok keyif aldığını söyleyen Svitlana Vural, sanatçıların performansı için 'inanılmaz' ifadesini kullandı. Tıp doktoru Herman ise sanatçıların çok uyumlu olduğunu, performansları takdirle izlediğini ifade etti. Dinleyicilerden Rob Hofmeyr de, konserden çok keyif aldığını, çalınan bazı parçaları ilk defa duymanın şaşkınlığını yaşadığını söyledi.

23 Ocak'ta başlayan 8. Johannesburg Uluslararası Mozart Festivali, 7 Şubat'ta sona erecek.
Kaynak: AA