İran'ın Buşehr Ve İsrail'in Dimona Nükleer Tesislerine İnceleme Çağrısı

Arap Çevre Bakanları Konseyinin, İsrail'in Dimona ve İran'ın Buşehr kentlerindeki nükleer tesislerinin, Arap ülkelerine çevresel etkilerinin incelenmesini istediği bildirildi.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği merkez binasında Katar'ın başkanlığında Arap Çevre Bakanları Konseyi 28. Dönem Toplantısı düzenlendi.

Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, Dimona ve Buşehr nükleer tesislerinin İsrail ve İran'a komşu Arap ülkeleri üzerindeki etkilerine vurgu yapıldı.

Arap Atom Enerjisi Kurumuna İsrail'e sınır olan bölgelerdeki radyoaktif kirlenme oranını izleme çağrısı yapılan açıklamada, kurumdan radyolojik acil durum planı oluşturulması, radyoaktif ölçümler ve kirliliğin giderilmesi alanlarında bilimsel faaliyetlerin artırılmasının talep edildiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca Arap ülkeleri ile Arap kuruluşlarına, İsrail ile diğer işgalci güçlerin Arap topraklarının çevresel dokusuna yönelik sabotaj faaliyetlerini uluslararası ve bölgesel platformlarda gündeme getirme çağrısında bulunuldu.

Kaynak: AA