İsrail-Afrika 'Tarım Konferansı'

İsrail'de 5 Afrika ülkesinden tarım bakanlarının ve ECOWAS üst düzey yetkililerinin katılımıyla tarım konferansı düzenlendi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Afrikalı heyetlerin de katılımıyla Batı Kudüs'te tarım konferansı düzenlendiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, konferansta İsrail'in 'kurak bölgelerde sürdürülebilir tarım üretimini güçlendirme konusundaki tecrübelerinin' ele alındığı belirtildi.

İsrail'in bu tecrübelerini kara kıtaya taşımak suretiyle Afrika ülkeleriyle siyasi ilişkilerini güçlendirmek istediği ifade edilen açıklamada, 'ilk uluslararası tarım toplantısı' olma özelliği taşıyan konferansın, İsrail ve Afrikalı yetkililere, tarım alanlarında en uygun geliştirme programları ve sektördeki riskler hakkında görüş alışverişi yapma fırsatı sunduğu kaydedildi.

Açıklamada, İsrail Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Müdürü Gil Haskel'in de sözlerine yer verildi.

Haskel, 'Azami önem taşıyan ülkeler arasındaki iş birliği ve yardımlaşmayı güçlendirmek ve kalkınmanın devamı için tecrübelerin sınır ötesine taşınması gerekiyor. Bu 2030 yılı vizyonu kalkınma çalışmalarının vazgeçilmezidir.' dedi.

Tarım sektörünün hedeflerine dair Haskel, şu ifadeleri kullandı:

'Tarım sektörü, en az miktarda suyu kullanarak en kaliteli ve daha fazla ürün üretmek, yetersiz beslenmeyi önlemek için gıda maddeleri üretmek ve çevresel sürdürebilirliği sağlamak için çevre dostu teknolojiler kullanılması gibi çok sayıda hedefler taşıyor.'

Konferansa, Senegal, Liberya, Sierra Leone, Yeşil Burun Adaları, Togo Cumhuriyeti tarım bakanlarının yanı sıra Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğundan (ECOWAS) üst düzey isimler de katıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kenya, Uganda, Ruanda ve Etiyopya gibi Afrika ülkelerini ziyaret ederek son aylarda Afrika atılımı gerçekleştirmişti.

İsrail'in Afrika ülkelerine yakınlaşarak bu ülkelerin, Birleşmiş Milletlerdeki (BM) Filistin'e olan desteklerini kırmak istediği belirtiliyor.

Kaynak: AA