'Reşit Ağa' İle 'İnce Belli'nin Şaşırtan Dostluğu

Elazığ'da küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan ve çevresinde 'Reşit ağa' diye tanınan Reşit Polatcan'ın 'İnce Belli' ismini verdiği keçisiyle 11 yıllık dostluğu görenleri şaşırtıyor Polatcan: 'Ben hayvanların içinde olmadığım zaman beni arıyor. Beni gördüğünde ise hemen yanıma geliyor. Koyunların hepsini satsam da bunu satmam' 'Hayvanlar ileriye gittiği zaman ayağıyla bana vuruyor. Sanki bana 'kalk hayvanlar gidiyor' diyor. Kurt geldiği zaman da bana işaret veriyor. Ayaklarını yere vuruyor'

Elazığ'da küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan ve çevresinde 'Reşit ağa' diye tanınan Reşit Polatcan'ın 'İnce Belli' ismini verdiği keçisi ile olan bağı görenleri şaşırtıyor

Ömrünün 35 yılını yaylalarda göçer olarak geçiren 45 yaşındaki Polatcan, hayvanlarıyla Erzurum yaylaları ile Elazığ'daki evi arasında yıllardır mekik dokuyor. Her yıl tekrarlanan bu yolculukta Polatcan'a, ailesinin dışında 11 yıldır, 'İnce Belli' ismini verdiği keçisi de eşlik ediyor.

AA muhabirine keçisi ile dostluğunu anlatan Polatcan, 11 yıl önce dünyaya gelen keçisine, İnce Belli ismini verdiğini ve o günden beri hiç ayrılmadıklarını söyledi.

Çok sevdiği keçisinin sürüdeki diğer hayvanlardan ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Polatcan, onu satmayı düşünmediğini ifade etti.

İnce Belli'nin her zaman ikiz yavruladığını aktaran Polatcan, 'Şimdiye kadar 20'den fazla yavrusu oldu. Satmaya kıyamıyorum. 11 yaşında olmasına rağmen halen dişlerini düşürmedi.' dedi.

- 'Koyunların hepsini satsam da bunu satmam'

Yayla dönüşünde ailesini araçlarla eve gönderdiğini, kendisinin ise yürüyerek yaklaşık 3 ayda eve vardığını dile getiren Polatcan, şöyle konuştu:

'Yeğenlerim olmadığı zaman onların yerine İnce Belli'yi seviyorum. Yolculukta onunla eğleniyorum. Çağırdığım zaman geliyor. Hayvanların içinde olmadığım zaman beni arıyor. Beni gördüğünde ise hemen yanıma geliyor. Koyunların hepsini satsam da bunu satmam. Ölene kadar da buna kıyıp satmam. Ben sürünün 500 metre gerisinde olsam da çağırdığım gibi yanıma gelir. Hiç bir zaman peşimden ayrılmıyor.'

- 'Sürünün en akıllısı'

Keçisinin diğer hayvanlara göre daha akıllı olduğunu ifade eden Polatcan, dinlendiği zaman yanına geldiğini belirterek şöyle devam etti:

'Geceleri ipi boynuna atıyorum. Hayvanlar ileriye gittiği zaman ayağıyla bana vuruyor. Sanki bana 'kalk hayvanlar gidiyor' diyor. Kurt geldiği zaman da bana işaret veriyor. Ayaklarını yere vuruyor. Ben de anlıyorum burada bir iş var. Bakıyorum ya köpek ya da kurt gelmiş.'

Polatcan, keçisine 'İnce Belli' diye seslenenlere baktığını fakat yanlarına gitmediğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA