Ifo'dan Gümrük Birliği'nin Genişletilmesine Destek

Ifo Uluslararası Ekonomi Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Yalçın: 'Gümrük Birliği'nin derinleştirilmesi, Türkiye ekonomisindeki mevcut durumu istikrara kavuşturmaya yardımcı olabilir ve aynı zamanda bir siyasi köprü oluşturabilir'.

Alman düşünce ve ekonomi kuruluşu Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) Uluslararası Ekonomi Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Erdal Yalçın, 'Gümrük Birliği'nin derinleştirilmesi, Türkiye ekonomisindeki mevcut durumu istikrara kavuşturmaya yardımcı olabilir ve aynı zamanda bir siyasi köprü oluşturabilir.' değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesine ilişkin Bertelsmann Vakfı için bir araştırma hazırladı.

Araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, Ifo'nun Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesini desteklediği belirtildi.

Gümrük Birliği anlaşmasını genişletmenin Türkiye'nin ekonomik çıktısında yüzde 1,84'lük bir artış sağlayabileceği ifade edilen açıklamada, ayrıca Türkiye'den AB'ye yapılan tarımsal ihracatın yüzde 95 ve hizmetler ihracatının da yüzde 430 artabileceği bildirildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Yalçın, 'Gümrük Birliği’nin derinleştirilmesi, Türkiye ekonomisindeki mevcut durumu istikrara kavuşturmaya yardımcı olabilir ve aynı zamanda bir siyasi köprü oluşturabilir.' ifadesini kullandı.

- 'AB ve Türkiye, anlaşmayı yükseltmeyi fırsat olarak görmeli'

Anlaşmayı genişletmenin her iki tarafın da yararına olacağını vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti:

'AB ve Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasını yükseltmeyi, yıkıcı mevcut siyasi tartışmadan kaçmak ve yapıcı perspektifler oluşturmak için bir fırsat olarak görmeliler. Türkiye ile ekonomik ilişkileri ihmal etmek ve Türkiye'nin AB ile arasındaki ekonomik bağlarını gevşetmeye müsade etmek, siyasi olarak Türkiye'yi Avrupa'dan ayırmaya çalışanların yararına olacaktır.'

Açıklamada, Ifo Uluslararası Ekonomi Merkezi'nin Erdal Yalçın öncülüğünde AB ve Türkiye için ulusal ve uluslararası değer oluşturma zincirlerini dikkate alan ekonomik politika entegrasyon senaryolarına ilişkin deneysel bir analiz gerçekleştirdiği, bu analiz çalışmasının, Türkiye ve AB'nin gelecekteki ekonomik bütünleşmesi için olası seçeneklere odaklandığı ve bunların şu anda politikacılar tarafından da tartışıldığı ifade edildi.
Kaynak: AA