Suriyeli Ailenin 2 Göz Odada Yaşam Savaşı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Malatya'ya yerleşen Suriyeli 6 kişilik aile, bir gözü kömürlük olarak kullanılan 2 odalı evde hayata tutunmaya çalışıyor Anne Eldabbi: 'Evimiz, arabamız ve bütün birikimlerimizi ülkemizde bırakıp kaçtık. Elimde bir yüzüğüm vardı. Onu da satıp çocuklarımızı doyurabildik. Şimdi hayırseverlerin yardımıyla yaşamaya çalışıyoruz. En çok battaniye, gıda ve çocuk elbiselerine ihtiyacımız var'

EMRAH GÖKMEN - Halep'e bağlı köyleri Esed rejiminin bombalarına maruz kalınca yaklaşık bir yıl önce Türkiye'ye sığınan Suriyeli Eldabbi ailesi, Malatya'da güç koşullarda yaşıyor.

Hayırseverlerin yardımıyla Beydağı Mahallesi'nde bir gözü kömürlük olarak kullanılan iki odalı eve yerleşen, en büyüğü 11 yaşındaki 4 çocuklu Hüseyin ve Hatice Eldabbi çifti, çocuklarının karnını doyurabilmek için vargüçleriyle mücadele ediyor.

Suriyeli aile, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Hatice Eldabbi, savaştan önce ülkelerinde güzel bir hayatları olduğunu, eşinin şeker fabrikasında işçi olarak çalıştığını belirterek, eşi ve çocuklarıyla sürdükleri mutlu hayatın savaşın başlamasıyla adeta bir cehenneme döndüğünü ifade etti.

Evlerinin Esed rejimine ait uçaklarca bombalanması üzerine bir yıl önce köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Eldabbi, ölüm korkusu yaşadıkları ülkelerinden Türkiye'ye kaçtıklarını kaydetti.

Malatya'da yardım kuruluşlarının desteğiyle yaşadıkları eve yerleştirildiklerini dile getiren Eldabbi, şöyle devam etti:

'Savaştan kurtulduk ama yaşamsal ihtiyaçları karşılamakta güçlük çekiyoruz. Buraya geldikten sonra bir süre hiç paramız kalmadı. Evimiz, arabamız ve bütün birikimlerimizi ülkemizde bırakıp kaçtık. Elimde bir yüzüğüm vardı. Onu da satıp çocuklarımızı doyurabildik. Şimdi hayırseverlerin yardımıyla yaşamaya çalışıyoruz. En çok battaniye, gıda ve çocuk elbiselerine ihtiyacımız var.'

- 'Para bulamayınca borç gıda alıyoruz'

Hüseyin Eldabbi de mutlu bir yaşam sürdükleri ülkelerini uzun süre terk etmek istemediklerini ancak Esed rejiminin evlerini bombalamaları sonucu buna mecbur kaldıklarını dile getirdi.

Bir süre Suriye'de köy köy dolaştıklarını, sonra da Türkiye'ye sığındıklarını anlatan Eldabbi, Malatya'da çoğunlukla Suriyelilerin yaşadığı Beydağı Mahallesi'nde sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yaşadıkları eve yerleştiklerini söyledi.

İnşaatlarda iş bulabildikçe çalıştığını anlatan Eldabbi, 'Bombardımanda evimiz yıkıldıktan sonra buraya geldik. Aileme bakabilmek için inşaatta çalışıyorum. İş bulunca gidiyorum, olmayınca evde kalıyorum. Para bulamayınca buradaki imkanı olan diğer ailelerden borç gıda alıyoruz. Başka yapabilecek bir şeyimiz yok.' diye konuştu.
Kaynak: AA