Hamas'ın 29'Uncu Kuruluş Yıl Dönümü

Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal: 'Halep'te ve ümmetin diğer kentlerinde yaşananlara duyduğumuz acıdan kalplerimiz paramparça oldu' 'Biz ve Arap İslam ülkeleri aynı mücadelenin içindeyiz. Bazı konularda hemfikir olmayıp bazılarında uzlaşırız ancak ülkelerin iç işlerine karışmayız' 'Eğer büyükelçiliklerinizi Kudüs'e taşımayı düşünüyorsanız boşuna uğraşıyorsunuz. Kudüs Arapların, Müslümanların ve Filistinlilerindir'

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Suriye'nin Halep kentinde yaşananlar nedeniyle acı duyduklarını ve İslam dünyasının iç işlerine müdahale etmediklerini belirtti.

Hamas Hareketi'nin 29'uncu kuruluş yıldönümü münasebetiyle Batı Şeria'daki Bira kentindeki etkinliğe telefonla bağlanan Meşal, 'Halep'te ve ümmetin diğer kentlerinde yaşananlara duyduğumuz acıdan kalplerimiz paramparça oldu.' dedi.

İslam dünyasının iç işlerine müdahale etmediklerini ancak onların Filistin intifadalarında ve Filistin direnişinde destek olduğu gibi kendilerinin de İslam dünyasının hislerini paylaştıklarını ifade eden Meşal, 'Arap ve İslam ümmeti stratejik derinliğimiz ve Allah'tan sonraki desteğimiz, davamızda ortağımızdır. Ondan vazgeçmeyiz.' diye konuştu.

- 'Ülkelerin iç işlerine karışmayız'

Hamas'ın Arap ve İslam ülkeleri ve çevre ülkelerle dengeli bir ilişkisi olduğuna değinen Meşal, 'Biz ve Arap İslam ülkeleri aynı mücadelenin içindeyiz. Bazı konularda hemfikir olmayıp bazılarında uzlaşırız ancak ülkelerin iç işlerine karışmayız. Herkesle ilişkilere saygı duyarız.' ifadelerini kullandı.

Arap ve İslam ülkelerini İsrail konusuna odaklanmaya çağıran Meşal, özgürlük ve hak talebiyle mücadele vermenin tüm halkların hakkı olduğunu söyleyerek, 'Kan akmasının durmasını ve mezhepsel kutuplaşmanın sonlanmasını umut ediyoruz.' şeklinde konuştu.

Filistin'deki bölünme konusuna da değinen Meşal, Hamas'ın ortak mücadele stratejisinde uzlaşıya hazır olduğunu ifade ederek, direniş ve fedakarlık olmadan kurtuluşun gelmeyeceğini vurguladı.

- 'Tüm engelleri aşmaya hazırız'

Meşal, 'Tüm engelleri aşmaya hazırız. Ulusal ortam ve Hamas, Fetih ile diğer grupların içinde bulunduğu atmosfer, bölünmenin sonlandırılmasına, siyasi sistem inşa edilmesine, özgür seçime gidilmesine, ortak hükümet, yönetim ve emniyet teşkilatı kurulmasına itiyor.' dedi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınacağı yönündeki seçim vaadine işaret ederek, 'Eğer büyükelçiliklerinizi Kudüs'e taşımayı düşünüyorsanız boşuna uğraşıyorsunuz. Kudüs Arapların, Müslümanların ve Filistinlilerindir. Geleceğimizdir ve ebedi başkentimizdir. Bu konuda pazarlık olmaz.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA