İtalya'nın İki Büyük Kentinde Yolsuzluk Skandalı

Roma ve Milano'da yaşanan skandallar, ülkede iç gündemi karıştırdı.

İtalya'nın başkenti Roma ve ikinci büyük kent Milano'nun belediye yönetimlerindeki yolsuzluk iddiaları iç siyaseti hareketlendirdi.

Hazirandaki yerel seçimlerle yönetimleri yenilenen Roma ve Milano'da belediye başkan ve meclis üyelerine ilişkin son günlerde ortaya atılan farklı iddialar, referandum ve hükümet krizini yeni atlatan ülkede iç siyaseti karıştırdı.

Başkent Roma'da 6 ay önceki seçimlerde kentin ilk kadın belediye başkanı olmayı başaran 5 Yıldız Hareketi'nden Virginia Raggi'nin sağ kolu olarak tanımlanan Raffaele Marra'nın dün akşam gözaltına alınması gündem yarattı.

Raggi'yi zor durumda bırakan hadisenin özünde ise Marra'nın, kendisiyle aynı dosyada suçlanan ve gözaltına alınan müteahhit Sergio Scarpellini'ye, 2013'te birtakım çek ve daire karşılığında bazı işlerde avantajlar sağladığı suçlaması yer alıyor.

Yaşananlar basında, yolsuzluğa hiç bulaşmamakla övünen Raggi ve partisi 5 Yıldız Hareketi'nin bu imajı için darbe olarak yorumlanıyor. Öte yandan, hafta başında yine Raggi'nin yönetiminde yer alan çevre birimleri şefi Paola Muraro'nun yasa dışı atıklar üzerinde daha önceden sorgulanması sebebiyle istifa etmesi, 5 Yıldız Hareketi'nin Roma'da şimdiye kadar iyi bir sınav veremediği yorumlarına neden olmuştu.

Roma Belediye Başkanı Raggi, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, yargıya güvenlerinin tam olduğunu belirtti.

'Büyük olasılıkla Marra'ya güvenerek, yanlış yaptık.' diyen Raggi, 'Tüm Romalılardan, partimden ve parti liderimden özür diliyorum. Marra'nın yerine yeni bir isim getirilecek.' ifadelerini kullandı.

Marra'nın kendisinin sağ kolu olduğu yorumları ve istifa çağrılarını da değerlendiren Raggi, 'Yönetim çalışmalarına devam ediyor, benim sağ kolum Roma halkıdır.' dedi.

Virginia Raggi'nin partisi 5 Yıldız Hareketi'nin etkili isimlerinden Roberto Fico da yaptığı açıklamayla Roma'daki iddiaların çok ciddi olduğu ve bunu parti içinde görüşmeleri gerektiğini söyledi.

İktidardaki Demokrat Parti (PD) Başkanı Matteo Orfini ise 5 Yıldız Hareketi ve lideri Beppe Grillo'ya yüklenerek, Roma'da olup bitenlerden Grillo ve partisinin siyasi olarak sorumluluğu olduğunu kaydetti.

Liderliğini Silvio Berlusconi'nin yaptığı 'İtalya İleri (Forza Italia)' partisinden de Raggi'ye istifa çağrısı geldi.

- Milano'daki iddialar

Ülkenin ikinci büyük kenti Milano'da ise Roma'dan farklı bir yolsuzluk skandalı gündeme geldi. PD'den geçen yıl belediye başkanı seçilen Eski EXPO 2015 Yüksek Komiseri Giuseppe Sala hakkındaki ihaleye fesat karıştırma suçlaması gündeme bomba gibi düştü.

Basında çıkan haberlere göre, kentin geçen yıl ev sahipliği yaptığı EXPO 2015'ten en üst düzeyde sorumlu kişi olan dönemin yüksek komiseri, şimdinin Milano Belediye Başkanı Sala'ya, büyük organizasyonun yan hizmetlerinin dağıtımına fesat karıştırdığı suçlaması yöneltildi.

Haberleri basından öğrendiğini belirten Sala, yaptığı açıklamada, 'Soruşturmaya konu suçlamalara ilişkin en ufak fikrim dahi olmamasına rağmen bunlar açıklığa kavuşana kadar görevimi kendi isteğimle askıya alıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Milano'da güçlü konumdaki muhalefetteki Kuzey Birliği Partisi'nin lideri Matteo Salvini ise açıklamasında Milanoluların açıklık istediğini dile getirdi.

Salvini, 'Sala'nın hemen istifasını istemiyoruz. Eğer, yüzü aksa çalışmasına devam edebilir zira yapılması gereken çok iş var. Yok, eğer kirli bir mazisi varsa hemen istifa edebilir.' diye konuştu.

Milano'daki yaklaşımının tersine Roma'da bir an önce yeniden yerel seçimlerin yapılması gerektiğini bildiren Salvini, 5 Yıldız Hareketi ve belediye başkanı Raggi'nin çok fazla soruna yol açtığını ifade etti.

Milano'da geçen yıl yapılan EXPO 2015 fuarı, hazırlık aşamasında pek çok yolsuzluk skandalıyla gündeme gelmişti. Büyük organizasyonun düzgün idare edilebilmesi için 2013'te dönemin hükümeti, Sala'yı yüksek komiser olarak atamıştı.
Kaynak: AA