Halep'in Doğusunda Yaşanan Gelişmeler

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık ve beraberindekiler, Suriye'de İdlib'e bağlı Atme ve Der Hasan bölgelerinde incelemelerde bulundu Kınık: 'Yeni kamplarla ilgili ihtimal dahilinde, İdlib’e yönelecek yeni göç dalgası için de bazı arazi tespitlerimiz oldu. AFAD ile koordine bir şekilde eğer ihtiyaç olursa bu arazilerde kampların kurulması için yerel sivil toplum örgütlerine destek vereceğiz'

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ve beraberindekiler, Halep'in doğusunda yaşanan gelişmelerin ardından Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden Suriye'ye geçerek, İdlib'e bağlı Atme ve Der Hasan bölgelerinde incelemelerde bulundu

Kınık ve beraberindeki heyet, ilk etapta Der Hasan bölgesine geçerek burada olası bir göç durumunda çadır kurabilecek yerlere yönelik inceleme yaptı.

Daha sonra aynı bölgedeki okul ve yetimhaneyi ziyaret eden Kınık, burada Suriyelilerle sohbet etti. Kınık, Sunrise Okulu'nda öğrencilerle bir araya gelerek bir süre derse katıldı.

Kınık, Atme'de yaralıların tedavi edildiği merkeze de giderek buradaki ilgililerle görüştü, yaralılara acil şifa diledi.

- 'İhtiyaç tespitlerimizi yaptık'

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, incelemelerinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın başladığı günden bu yana İdlib'in büyük bir yük kaldırdığını, bu bölgede yaklaşık 1 milyon yerlerinden edilmiş iç mülteci olduğunu söyledi.

Bölgedeki mültecilere Halep'ten tahliye edilecek olanların da eklenmesinin beklendiğini ifade eden Kınık, şöyle konuştu:

'Bu bölgedeki, mülteci kampları alt yapı anlamında eksiklikleri olan kamplar. İnsanlar doğal olarak bir şey üretemedikleri için yardıma muhtaç yaşıyorlar. Çok sayıda yaralı, dul ve yetim var. Okul çağında olan çok sayıda çocuk var. Hastaneleri sahra hastaneleri şartlarında çalışıyor ve ameliyatlardan sonra rehabilitasyon ihtiyacı olanlar var. Bütün bu hizmetlerin burada verilmesi gerekiyor. Buradaki hayat, her gün bir afet, depremi yaşayan insanlar gibi düşünmek lazım. Gıda ihtiyacı var. Kış şartları yaklaşıyor, ciddi anlamda, elektrik yok. Bütün bunların desteklenmesi gerekiyor. Kızılay olarak pek çok mülteci kampını gezdik. Bu anlamda ihtiyaç tespitlerimizi yaptık ve buna göre hızlı şekilde projelendirip bu ihtiyaçları yerinde temin etmek için projeler gerçekleştireceğiz.'

- Yeni kamp ihtimali

Kınık, İdlib şehir merkezine güvenlik gerekçesiyle gidemediklerini aktararak 'Güvenlik açısından İdlib’in merkezi uygun görülmedi ama İdlib’in mülteci kampları bulunan bölgelerini gezdik. Bunlara yönelik çalışmalarımızı arttırarak devam ettireceğiz. Yeni kamplarla ilgili ihtimal dahilinde, İdlib’e yönelecek yeni göç dalgası için de bazı arazi tespitlerimiz oldu. AFAD'la koordine bir şekilde eğer ihtiyaç olursa bu arazilerde kampların kurulması için yerel sivil toplum örgütlerine destek vereceğiz. Buna yönelik alt yapı çalışmalarımız devam edecek.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA