CHP Balıkesir Milletvekili Tüm Açıklaması

'Tek bir mezhebe hizmet veren Diyanet İşleri Başkanlığına bu kadar bütçe ayrılmasını doğru bulmuyoruz. Bu bütçe yurtlara, okullara, eğitime sağlığa ayrılmalıdır'

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçeye değinerek, 'Tek bir mezhebe hizmet veren Diyanet İşleri Başkanlığına bu kadar bütçe ayrılmasını doğru bulmuyoruz. Bu bütçe yurtlara, okullara, eğitime sağlığa ayrılmalıdır.' dedi.

Tüm, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Genel Kurulda görüşülen 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin ülkenin tüm kesimlerini kapsayan bir nitelik taşımadığını öne sürdü.

Alevi vatandaşlara bütçeden ödenek ayrılmadığını ifade eden ve bunun eşit yurttaşlık ilkesine aykırı olduğunu savunan Tüm, bu yaklaşımın iktidarın vatandaşlar arasında ayrım yaptığının göstergesi olduğunu bildirdi.

Tüm, 2017 yılı bütçesinde Diyanet İşleri Başkanlığına 6 milyar 867 milyon lira ödenek ayrıldığını, bunun 13 bakanlığın bütçesinden daha fazla olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Tek bir mezhebe hizmet veren Diyanet İşleri Başkanlığına bu kadar bütçe ayrılmasını doğru bulmuyoruz. Bu bütçe yurtlara, okullara, eğitime sağlığa ayrılmalıdır. Biz her kesimin inancına saygılıyız. Ancak Aleviler inanç kurumlarının giderlerini kendileri karşılarken Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçenin sadece kesime verilmesini kabul etmek mümkün değildir. Bu laik devlet anlayışıyla, Anayasanın eşitlik ilkesiyle, aynı zamanda vicdan ve insanlıkla bağdaşmaz. Hükümete buradan çağrı yapıyorum; her alanda uyguladığınız bu tekçi anlayıştan vazgeçin. Terörle, darbeyle mücadelede başarılı olmak istiyorsanız, tüm yurttaşları eşit görün ve kaynakları eşit dağıtın.'
Kaynak: AA