Kosova, Sağlıkta Dönüşüm İçin Türkiye'yi Örnek Alacak

Sağlık Bakanı Akdağ: 'Şuna karar verdik, Türkiye'nin sağlıkta dönüşüm tecrübesini Kosova'ya aktarmak konusunda, önümüzdeki aylarda birer ekip kurarak birlikte çalışacağız' Kosova Sağlık Bakanı Rrahmani: 'Türkiye'deki sağlık sistemini çok başarılı buluyoruz ve bizler de bu başarıları Kosova'ya transfer etmek istiyoruz'.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kosova ile Türkiye arasında sağlık alanında iş birliğinin devam edeceğini belirterek, 'Şuna karar verdik, Türkiye'nin sağlıkta dönüşüm tecrübesini Kosova'ya aktarmak konusunda, önümüzdeki aylarda birer ekip kurarak birlikte çalışacağız.' dedi.

Akdağ, Kosova Sağlık Bakanı Imet Rrahmani ile bakanlıkta bir araya geldi. İki Bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Rrahmani ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Akdağ, iki ülke arasındaki bağın çok özel olduğunu, ülkeler arasında güçlü bir dayanışma ve kardeşlik hukuku bulunduğunu söyledi. Akdağ, Türkiye'nin, 17 Şubat 2008'de bağımsızlığına kavuşan Kosova Cumhuriyeti'ni 18 Şubat 2008'de tanıdığını anımsatarak, ortak tarihi geçmişten gelen kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi için bunun çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Kosova arasında sağlık alanındaki ilk anlaşmanın kendisi tarafından imzalandığını hatırlatan Akdağ, Türkiye'nin, Kosova'nın istikrarına, toprak bütünlüğüne, kalkınmasına verdiği öneme vurgu yaptı. Akdağ, şunları kaydetti:

'İkili ilişkilerimizin her alanda ivme kazanarak artmasında köklü tarihsel ve kültürel bağlarımız kuşkusuz önemli rol oynuyor. Bunun sağlık alanında kuvvetlenerek devam etmesine ben şahsen çok büyük önem veriyorum.

2004'te yaptığımız anlaşmaya ilaveten 18 Eylül 2009 tarihinde bağımsız Kosova ile anlaşmamızı yenileyerek yolumuza devam ettik. Bu şekilde Kosova'dan belli bir protokolle gelen hastaları tedavi ediyoruz, Türkiye'de Kosovalı kardeşlerimizle ortak eğitim çalışmaları yapıyoruz. 2013'ten itibaren de sağlık haftalarında ekiplerimiz Kosova'ya gidiyor ve oradaki meslektaşlarıyla birlikte çalışıyorlar. Bu şekilde hem Kosovalı hastalara hizmet vermiş hem de meslektaşlarına katkı sağlamış oluyorlar.'

Gerçekleşen ikili görüşmenin çok verimli geçtiğini aktaran Akdağ, Kosova'nın yeni bir sağlık sigortası kurarak ve birinci basamak sağlık hizmetlerini de geliştirerek kendi sağlık sistemini reforme etmeye çalıştığını anlattı. Akdağ, 'Şuna karar verdik, Türkiye'nin sağlıkta dönüşüm tecrübesini Kosova'ya aktarmak konusunda, önümüzdeki aylarda birer ekip kurarak birlikte çalışacağız.' diye konuştu.

- 'Bu başarıları Kosova'ya transfer etmek istiyoruz'

Kosova Sağlık Bakanı Rrahmani de görüşmelerin çok olumlu geçtiğini vurgulayarak, Türkiye'deki sağlık kurumlarına çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını söyledi.

'Türkiye'deki sağlık sistemini çok başarılı buluyoruz ve bizler de bu başarıları Kosova'ya transfer etmek istiyoruz.' diyen Rrahmani , ziyaretinin, Türkiye'nin zor günlerine denk geldiğini belirtti.

Rrahmani, İstanbul'da meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunarak, Türkiye'nin tüm bu zorlukları aşacağından emin olduklarının altını çizdi.

Her zaman Kosova'nın yanında olduğu için Türkiye'ye minnettar olduklarını ifade eden Rrahmani, sözlerine şöyle devam etti:

'Eğer böyle bir destek olmasaydı, ülkemizdeki bazı ilerlemeleri gerçekleştiremezdik. Uzun yıllardır Türkiye'deki sağlık kurumlarında her yıl yaklaşık 100 hastamız tedavi görmektedir. Bunlar, genellikle çok ağır, bizim Kosova'da tedavi imkanı sunamadığımız hastalar. Ben bu aileler adına çok teşekkür etmek istiyorum.

Çok sayıda hastamız tedavi için Türkiye'yi tercih ediyor. Çok sayıda sağlık kuruluşu da Kosova'da klinik ve hastane açmış durumda. Bu şekilde bizim de sağlık hizmeti açısından ihtiyaçlarımızı gideriyorlar.

Bunun dışında özellikle eğitim ve uzmanlık alanında Türkiye Cumhuriyeti bize çok yardımcı oldu. Bakan Akdağ'a, bundan sonra yapılacak işbirliği için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.'

Rrahmani, kısa bir süre sonra düzenlenecek olan Kosova-Türkiye Sağlık Haftası'nda Bakan Akdağ'ı Kosova'da görmekten mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA