Tunus'ta Mevlit Kandili Kutlamaları

Tunus'taki tarihi Zeytune Camisi'nde düzenlenen geleneksel Mevlit Kandili kutlamalarında Delailu'l Hayrat ve Hemze Kasidesi toplu halde okundu.

Mevlit Kandili, başkent Tunus'un eski sur içinde bulunan Zeytune Camisi'nde bayram coşkusunda kutlandı.

Hazreti Muhammed'in doğduğu gecenin sabahında geleneksel olarak her yıl yapılan törene Tunuslu Müslümanlar yoğun katılım gösterdi.

Sabah namazıyla başlayan kutlamalarda İmam Cezuli'nin Delailu'l Hayrat eserindeki salavatlar ve Hazreti Muhammed'in özelliklerinin anlatıldığı İmam Buseyri'nin Hemze Kasidesi, Kuzey Afrika'da yaygın Tunus ritmiyle topluca okundu. Bu sırada kadınlar bazen zılgıt çekerek coşkularını gösterdi.

Ardından Zeytune Camisi Şeyhi Hişam bin Mahmud, özetle Hazreti Muhammed'in hayatını anlattı.

Mevlide katılanlardan Dr. İnas Matusi, Hazreti Muhammed'in doğum gününün tarihi Zeytune Camisi'nde coşkuyla kutlandığını belirtirken, 'Kasidelerde Peygamber Efendimizden şefaat dileklerinin olduğu bölümler okunurken kadınlar sevinçlerinden zılgıt çekiyor.' dedi.

Zeytune Camisi'ndeki kutlamaya Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, Meclis Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro ve bazı yetkililer de katıldı.

Törenin sonunda cami avlusunda Tunus'un geleneksel tatlısı 'Makrud' ikram edildi.

Faslı İmam Cezuli'ye ait olan Delailu'l Hayrat kitabı İslam dünyasının birçok yerinde yüzyıllardır bilinen bir salavat kitabı olarak yerini korurken, Hazreti Muhammed'e methiye için yazılmış İmam Buseyri'nin Hemze Kasidesi de İslam edebiyatında önemli bir eser olarak kabul ediliyor.

Kaynak: AA