Uykuda Diyaliz Hastalara Konforlu Yaşam Sağlıyor

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ok:'Ev hemodiyalizi, hastaların çok daha konforlu bir yaşam sürmesini sağlıyor. Bu yöntemle kansızlık, fosfor yüksekliği, kaşıntı, kemik ağrıları, beslenme bozukluğu hızla düzeliyor'

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, ''Ev hemodiyalizi, hastaların çok daha konforlu bir yaşam sürmesini sağlıyor. Bu yöntemle kansızlık, fosfor yüksekliği, kaşıntı, kemik ağrıları, beslenme bozukluğu hızla düzeliyor.'' dedi.

Trakya Üniversitesinde düzenlenen Nefroloji Semineri için geldiği Edirne'de AA muhabirine açıklama yapan Ok, son yıllarda böbrek hastalığının tüm dünyada önemli bir halk sağlığı problemi haline geldiğini belirtti.

Yapılan araştırmalarda bin kişiden 1'inde böbrek hastalığı görüldüğünü, dünyada yaklaşık 3 milyon kişinin böbrek hastası olduğunu ifade eden Ercan Ok, hastaların yaşamlarını devam ettirebilmelerinin, böbrek nakli veya diyalize girerek mümkün olduğunu vurguladı.

Türkiye'de yaklaşık 80 bin kişinin böbrek hastası olduğunu aktaran Ok, bu sorunun en mükemmel tedavisinin ise tartışmasız böbrek nakli olduğunu anımsattı.

Böbrek yetmezliğinin en önemli nedeninin şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ok, ''Doğru beslenme, şeker hastalığından korunmak, spor yapmak ve bir de tuzu azaltmak hastalık sıklığını azaltacaktır. Yoğun olarak ağrı kesici ve antibiyotik kullanmak da böbreklere zarar veriyor, bunlara dikkat etmek gerekir.'' diye konuştu.

Böbrek hastalarının büyük çoğunluğunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hemodiyalize girdiğini anlatan Ok, dünyada yaklaşık 2 milyon kişinin bu şekilde tedavi edildiğini anlattı.

Hastaların haftada 3 kere 4 saat süreyle hemodiyalize girdiklerini ifade eden Ercan Ok bir makine ve filtre aracılığıyla hastaların kanlarının temizlendiğini söyledi.

Diyaliz süresi arttıkça hastaların yaşam kalitelerinin de yükseldiğini anlatan Ok, ''Şimdi bütün dünyada eğilim, 'ne yaparız da bu diyalizin süresini uzatırız' şeklinde. En çekici alternatif de gece uykuda diyaliz yapmak. En ideal yerde hiç kuşkusuz hastanın evi. Türkiye'de de evde diyaliz programı uygulanıyor. Hasta sayıları da giderek artıyor.'' şeklinde konuştu.

- ''Tüm bedensel ve zihinsel fonksiyonlarda belirgin iyileşme sağlanıyor''

Prof. Dr. Ok, evde diyaliz yapan hastaların büyük çoğunluğunun gece uykuda 8 saat süreyle tedavi olduklarını aktardı.

Bu yöntemin kanın temizlenmesini 2 kat arttırdığını ifade eden Ercan Ok, ''Ev hemodiyalizi, hastaların çok daha konforlu bir yaşam sürmesini sağlıyor. Bu yöntemle kansızlık, fosfor yüksekliği, kaşıntı, kemik ağrıları, beslenme bozukluğu hızla düzeliyor. İlaç kullanmak, sıkı diyet uygulamak gibi zorunluluklar ortadan kalkıyor, hastaların deri rengi normale dönüyor, tüm bedensel ve zihinsel fonksiyonlarda belirgin iyileşme sağlanıyor. Gece uykudayken 8 saat süreyle diyaliz olan hastalarda çok daha etkili bir temizlenme oluyor. Gündüzler tamamen hastaya kalıyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Ok, evde hemodiyaliz yapan hastaların herhangi bir ücret ödemediğini, tüm masrafların karşılandığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA