Emre Taner: Oslo süreci ihanet değildir

Eski MİT Müsteşarı Emre Taner, Darbe Girişimini Araştırma Komisyonuna konuştu. Taner, "Suikastlere dikkat etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Emre Taner: Oslo süreci ihanet değildir
Eski MİT Müsteşarı Emre Taner( 2005-2010) FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 'Yapamadık, alamadık. Fethullah Gülen'in 15 Temmuz'da bir ihtilale sebebiyet olacağını alamadı bu gizli servis' dedi.

15 Temmuz FETÖ/ PDY Darbe Girişimi Komisyonunda dinlenen Eski MİT Müsteşarı Emre Taner 'Özeleştirimizi açıkça yapmak mecburiyetindeyiz. Yapamadık, alamadık. Fethullah Gülen'in 15 Temmuz'da bir ihtilale sebebiyet olacağını alamadı bu gizli servis. Eksikleri vardır. Oturalım, bunu konuşalım. İstihbarat eksikliğinin kurumların eksikliğinden kaynaklandığını tekrarlıyorum' diye konuştu.

ESKİ MİT Müsteşarı Emre Taner 'Çözüm sürecinin bozulmasında FETÖ'nün etkisi var mıdır?' sorusuna şu yanıtı verdi:
'Oslo sürecine, yabancılar Kürt meselesini oyuncak yapmasın diye girdik. Ne kadar yabancı varsa PKK ile iç içe. Uluslararası konferansa gidecekler. ‘Olmaz' dedim. ‘Devreye girmemiz lazım. Biz bu grupla baş başa kalmalıyız' dedim. Başkalarına bırakmayalım. Oslo'ya da bu yüzden gidildi. Oslo bir ihanet değildir. Oslo bir kanın durdurulması için yapılmış bir hadisedir. Gizli servisler mayınlı bölgeye girer, mayını temizler, peşinden de siyaset girer. Ne bir protokol ne de bir anlaşma vardır. Oslo'yu, bu çözümün olmasını istemeyenler sızdırdı. Oslo'da masa başında oturanlar böyle oturuyor. Norveç, İngiliz Gizli servisi hattını bağlamış. Bizim koparıp almak isteyişimizin nedeni bu. Bu olayın arkasında Türkiye'nin Kürt meselesini çözmek istemeyenler var. Örgütün büyük bir bölümü istemedi. Fethullah Gülen ve arkadaşları bu problemin mevcut hükümet tarafından çözülmesinden rahatsızdı'