'Akıllı Belediyecilik Zirvesi'

Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Altepe: 'Türkiye büyük bir değişim içerisinde. Buna bağlı olarak şehirlerimiz de göz kamaştırıcı bir hızla değişiyor. Artık ileri ülkelerde, en gelişmiş devletlerde ve Avrupa ülkelerinde olmayan projelerin bakıyoruz, bizim şehirlerimizde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu dışarıdan gelenleri de şaşırtıyor''Büyükşehir uygulamalarıyla güçlü şehirlerle birlikte, güçlü Türkiye'nin oluşması hedefleniyor. Türkiye, güçlü bir ülke. Hızla güçlü ve lider ülke konumunda ilerliyor' 'Bu konuda tabii ki bizim rakiplerimiz, düşmanlarımız var. 'Su uyur düşman uyumaz' derler. Onlar da boş durmuyor. Tarih boyunca da boş durmadılar. En son, yine 40 yıllık ihanet hazırlıklarını, bu büyük Türk milleti 4 saatte bitirdi. Bu da gösteriyor ki bize çok daha fazla çalışma düşüyor'

Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, Türkiye'nin büyük bir değişim içerisinde olduğunu belirterek, 'Buna bağlı olarak şehirlerimiz de göz kamaştırıcı bir hızla değişiyor. Artık ileri ülkelerde, en gelişmiş devletlerde ve Avrupa ülkelerinde olmayan projelerin bakıyoruz, bizim şehirlerimizde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu dışarıdan gelenleri de şaşırtıyor.' dedi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 'Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nin açılışında konuşan Altepe, dünya nüfusunun yüzde 55'inin kentlerde yaşadığını söyledi.

Nüfusu 10 milyonu aşan metropollerin sayısının her geçen gün artığına işaret eden Altepe, Türkiye'de Cumhuriyetin ilk yıllarında şehirlerde yaşayan nüfus yüzde 25 oranındayken bugün bu oranın yüzde 75'e ulaştığını kaydetti.

Altepe, artık şehirlerin yarıştığını ve performanslarının çok önemli bir noktaya geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

'Şehirlerin vizyonu, ülkenin vizyonuna da yansımış oluyor. Büyükşehir uygulamalarıyla güçlü şehirlerle birlikte, güçlü Türkiye'nin oluşması hedefleniyor. Türkiye, güçlü bir ülke. Hızla da güçlü ve lider ülke konumunda ilerliyor. Bu konuda tabii ki bizim rakiplerimiz, düşmanlarımız var. 'Su uyur düşman uyumaz' derler. Onlar da boş durmuyor. Tarih boyunca da boş durmadılar. En son, yine 40 yıllık ihanet hazırlıklarını bu büyük Türk milleti 4 saatte bitirdi. Bu da gösteriyor ki bize çok daha fazla çalışma düşüyor. Türkiye'yi geleceğe taşımak, Türkiye'yi öncü, lider ülke ve bağımsız Türkiye'yi oluşturmak için hep beraber bu başarılara imza atmamız gerekiyor. Bu başarıların gerçekleşmesi tabii ki şehirlerin başarısına bağlı.'

- 'Değişim ve dönüşümün hızı inanılmaz'

Şehirlerde oluşacak sinerjilerle birlikte ülkenin hedefine ulaşacağını anlatan Altepe, amaca ulaşmak için herkese büyük görevler düştüğünü söyledi.

İstenilen noktaya ulaşmak için yerel yönetimlere büyük iş düştüğünü, bilişimin, iletişimin teknolojinin, markaların değerlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Altepe, 'Son yıllarda değişimin hızı inanılmaz ölçüde artmış bulunmakta. Bundan onlarca yıl önce hayatımızda olmayan birçok kavram, şimdi yaşantımızın merkezinde ve bizleri yeniden biçimlendiriyor. Bu anlamda gerçekten Türkiye de büyük bir değişim içerisinde. Buna bağlı olarak şehirlerimiz de göz kamaştırıcı bir hızla değişiyor. Artık ileri ülkelerde, en gelişmiş devletlerde ve Avrupa ülkelerinde olmayan projelerin bakıyoruz, bizim şehirlerimizde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu dışarıdan gelenleri de şaşırtıyor.' ifadelerini kullandı.

'Türkiye, etrafındaki vahşet çemberine rağmen değişimini sürdürüyor' diyen Altepe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Pek çok sektör bu gelişmeler ışığında devrim niteliğinde diyebileceğimiz bir dönüşüm yaşamakta. Bugün etkisi altına girdiğimiz 4. Endüstri Sanayi Devrimi, tüm dünyayı geçmişte olduğu gibi yeniden değiştirecek ve dönüştürecek. Bu dönüşüm bize, yeni ekonomi sağlamış oluyor. Bu fırsat doğru bir şekilde kullanılırsa bizlere sonsuz imkanlar sağlayacak. Bizler sadece bugünün şehirlerini tasarlamıyoruz. Şehirlerimizin işlevsel özelliğinin yanı sıra estetiğini de tahkim ettirmek bizim görevlerimizdir. Şehirlerimizde estetiğin, kalitenin yakalanması öteden beri özlemimizdi. Bu konuda zorluklar çekiyorduk ama şu anda görüyoruz ki son dönemlerde yapılan tüm imalatlar, eserler, inşaatlar estetik olmaya başladı. Bu da zenginliğimizin bir göstergesidir.'

- 'Bursa artık evrensel bir miras'

Altepe, bir şehrin gerçek anlamda şehir niteliği kazanabilmesi için, zemin dinamitleri ve konforu kadar insan ruhunu da merkezine alması gerektiğinin altını çizerek, geleceğin şehir yaşamlarının bugünden çok daha güzel olacağına şüphe duymadıklarını belirtti.

Akıllı şehirlerin kurulması konusunda erken adım atanların kazanacağını vurgulayan Altepe, 'Evet, akıllı şehir kavramını son yıllarda sıkça tartışıyoruz. Bizler de Marmara Belediyeler Birliği olarak bugün bu konuları tartışacağız. Artık bu kavramın altını doldurmanın vakti geldi. Sadece son teknoloji ile bezenmiş akıllı şehirler tasarlamak yeterli değil. Akıllı olmanın yanı sıra yaşanabilir şehirler tasarlamak gerekiyor. Kaliteli hizmetin oluştuğu ve bunun topluma yaygınlaştırıldığı şehirler. En kaliteli hizmetin en uygun fiyata alındığı ve topluma yaygınlaştırıldığı şehirler oluşturmak. Tarihi kimliğine sahip çıkan fark yaratır, geçmişini korur, içinde yaşayan insanların aidiyet duygusuna zarar vermez. Tarihi kimliğe sahip çıkma konusunda da gerçekten güzel mesafeler aldığımızı söyleyebilirim. Şu anda Bursamızda restore edilmeyen tarihi eser kalmadı. Bunların tamamı belediyelerin öncülüğünde yapıldı. Bursamız UNESCO Dünya Mirası Listesine girdi. Artık sadece bizim değerimiz değil, dünya mirasıdır, evrensel bir değerdir.'

Altepe iki gün sürecek zirvede işlenecek konulara ilişkin de bilgi verdi.

- '1,3 milyar insanın enerji güvenliği yok'

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak ise milli geliri 500 doların altında olan dünyanın en az gelişmiş 50 ülkesinde 1,3 milyar insanın enerji güvenliğinin bulunmadığını, mevcut elektriğin ertesi gün olmama ihtimali olduğunu ifade etti.

Tabak, 1,6 milyar insanın ise temiz içme suyundan yoksun yaşadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

'Artık tasarruf sihirli bir kavram olarak karşımıza çıkmakta. Yaşamın her alanında belediyelerin her faaliyetlerinde tasarruf öne çıkıyor. Bilişim teknolojilerinde yapılacak tasarrufla, bilişimsizlik maliyeti olarak adlandırdığımız yeni imkanlar oluşturmak olanaklıdır. Özellikle hizmetlerin vatandaşa ulaştırılmasında görevlendirilmiş olan belediyelerin tasarrufla elde edebilecekleri katkılar unutulmamalıdır. Enerji, ulaşım, iletişim gibi alanlardaki tasarruf uygulamalarıyla belediyelerimizin iç ve dış işlerini değiştirip dönüşüme ayak uydurmaları gerekiyor. Akıllı belediyecilikle sunulan hizmetlerden dolayı insanımız mutlu olacaktır. Belediyeler dönüşüme ayak uydurmalıdır. Belediyelerdeki çalışanların, bilişim okur-yazarlığı sertifikası almaları gerekmektedir.'

İlker Tabak, bilişimin yatay bir alan olduğunu ve her sektörle ilintili olduğunu sözlerine ekledi.

'Akıllı Şehirlerde Döngüsel Ekonomi', 'Siber Güvenlik', 'Dijital Toplum', 'Coğrafi Bilgi Sistemleri' gibi konularda oturumların düzenleneceği zirve, yarın sona erecek.

Kaynak: AA