İmplant Yaptırırken Üç Unsura Dikkat

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, implant yaptırırken üç unsura dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

İmplant Yaptırırken Üç Unsura Dikkat
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, implant yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Üç unsurun önemli olduğunu belirten Kışlaoğlu, bunlardan birincisinin hekim seçimi olduğunu kaydederek, "İmplantı yapacak kişinin konusunda bilgili, becerili ve daha öncesinde birçok vakasının olması lazım. Bu yüzden implant yaptırmaya karar verdiğinizde çok dikkatlice araştırıp, doğru diş hekimini bulmanız gerekmektedir” dedi.

İkincisinin ise hekimin kullanmış olduğu implant markası olduğunu belirten Kışlaoğlu, “Ülkemizde ve dünyada yüzlerce implant sistemi var. Yurt dışında bazı insanlar tamirhanelerde implantlar üretiyorlar. İmplant titanyum esanslı bir malzemedir. Titanyum doğada bulunan uygun bir materyaldir. Bunu insanlar kendi şartlarına göre işleyip implant adı altında piyasaya sürüyorlar. Ancak implantın yüzeyi çok önemli, yani titanyumun ne ile kaplandığı. Günümüzde bazı özel malzemeler var, çok özel yöntemlerle kaplanıyor ve iyileşme süresi çok çabuk oluyor. Bunun yanı sıra vücudun kabul etme süresi çok çabuk olabiliyor. Bu implantların uzun dönemde başarısı çok yüksek oluyor. İmplantın geometrisi de çok önemli yani kemiğin içerisine nasıl giriyor, yivlerinin yerleşik şekli nasıl, üzerine takılan diğer parçalar nasıl bunlar çok önemlidir. Bu yüzden kendini ispatlamış, sertifikalı ve dünyaca kabul edilmiş bir ürün kullanılması gerekmektedir” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, üçüncü unsurun ise implant yaptırmak istendiğinde planlamanın çok önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Planlama konusunu dikkate alınmaz ise çok büyük problemler ortaya çıkar. Kişi tedavisinde geri dönülmez bir yola girer. İmplant yapılacak vakalara çok detaylı bir planlama yapılması şarttır. Günümüzde 3 boyutlu implant planlama yöntemi çıkmıştır. implant uygulamasına başlamadan özel tomografiler çekilir ve bütün çene bilgisayar ortamında aktarılmış olur. Bilgisayar ortamında nerde ne kadar kemik var, nereden hangi damar ve sinir geçiyor 3 boyutlu olarak döndürerek bakılıp ona göre implantları planlamak gerekmektedir. İmplantlar standart ürünler değil bunların boyları ve çapları var. Yani hangi bölgeye hangi boyda, hangi bölgeye hangi çapta implant uygulanacağı bu yöntemler sayesinde belirlenir. Aynı zamanda aks çok önemli yani birden fazla implant konulacaksa, implantlar mümkünse birbirine paralel olması gerekiyor ki üzerine gelen yükleri eşit dağıtabilsin.”
Kaynak: İHA