Yemen'de Çocuklardaki 'Yetersiz Beslenme' Sorunu

Sevra Devlet Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Genel Müdürü Nemmari:'Şiddetli yetersiz beslenmenin bir alt kategorisinde olan çocuklar hastanede yer olmaması nedeniyle evlerinde haftalık dozlarda ilaç verilerek tedavi ediliyorlar' 'Merkeze uzak ilçeler ve gelişmemiş köylerdeki çok sayıda aile, çocuklarını kente götürecek maddi imkana sahip olmadığı için onları kaybediyor'.

Yemen'in El-Hudeyde kentinde yetersiz beslenme sonucu her 10 çocuktan 2'si veya 3'ünün hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ülkenin batı bölgelerindeki yaklaşık 4 milyon kişiye hizmet veren, Hudeyde kentindeki Es-Sevra Devlet Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Genel Müdürü Abduh Nemmari, AA muhabirine yaptığı açıklamada özellikle gelişmemiş köylerdekiler olmak üzere onlarca Yemenli çocuğun akıbetinin belirsiz olduğunu söyledi.

Nemmari, hastanenin yetersiz beslenme biriminin fazla sayıda çocuğu kabul edemeyeceğini ancak bu sorunla karşı karşıya kalan çocukların da müdahale edilmemesi halinde 'hayatlarını kaybedeceklerini' ifade etti.

'Şiddetli yetersiz beslenmenin bir alt kategorisinde olan çocuklar hastanede yer olmaması nedeniyle evlerinde haftalık dozlarda ilaç verilerek tedavi ediliyorlar.' diyen Nemmari, şiddetli yetersiz beslenme nedeniyle her 10 çocuktan 2 veya 3'ünün öldüğünü belirtti.

- Kente götüremedikleri için çocuklarını kaybediyorlar

Çocuklardaki yetersiz beslenmenin kıtlık ve insani yardımların kısıtlı olmasından kaynaklandığını ifade eden Nemmari, 'Merkeze uzak ilçeler ve gelişmemiş köylerdeki çok sayıda aile, çocuklarını kente götürecek maddi imkana sahip olmadığı için onları kaybediyor.' diye konuştu.

Halkın yüzde 90'ında gıda maddelerinin azaldığını hatırlatan Nemmari, 'Halkın bir kısmı en düşük seviyede de olsa beslenebiliyordu. Ancak ekonominin kötüleşmesi, savaşın devam etmesi nedeniyle günde bir öğünden fazla yiyemez oldular.' ifadelerini kullandı.

Hudeyde kentinde 16 binden fazla çocukta yetersiz beslenme sorunu olduğu ve savaştan önce bazı uluslararası kurumların projeleriyle gerekli tedaviyi aldığı ancak 2015'te savaşın başlamasıyla söz konusu projenin sonlandırıldığı belirtiliyor.

Hudeyde, geçen pazartesi günü afet bölgesi ilan edilmişti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) Yemen'deki temsilcisi Muhammed el-Esadi, 2016'da ülkede 5 yaş altı 1 milyon 500 bin çocuğun yetersiz beslenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı, bunların 370 bininin ileri veya şiddetli düzeyde yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ifade etmişti.
Kaynak: AA