Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler

Katalonya özerk yönetimi, 2017 bütçesinde bağımsızlık referandumu için 5,8 milyon avro ayırdı.

İspanya'da bağımsızlık yanlısı girişimlerini sürdüren Katalonya özerk yönetimi hükümeti, 2017 yılında bağımsızlık referandumu yapılması için 5,8 milyon avro bütçe ayırdı.

Katalonya özerk yönetim hükümeti, gelecek yıl eylül ayında yeni referandum için aldığı parlamento kararını uygulamak için harekete geçti.

Özerk yönetimin 2017 bütçesini sunan Katalonya Başkan Yardımcısı ve Ekonomik İşler Sorumlusu Oriol Junqueras, 'Yasama dönemimizi demokratik olarak tamamlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Referandum hedefini gerçekleştirmek için buradayız.' dedi.

Katalonya'nın yeni bir referandum girişiminin 2014 yılında olduğu gibi Anayasa Mahkemesi tarafından engellenmesi bekleniyor. Konuya ilişkin basın mensuplarınının sorularını da yanıtlayan Junqueras, 'Sonuna kadar bu referandumu gerçekleştirmek için söz verdim. Başarmak için gerekli her şeyi yapacağız.' diye konuştu.

İspanyol Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen Katalonya'da 9 Kasım 2014'te yapılan referandumda katılanların yüzde 80'e yakını bağımsızlık için 'evet' oyu kullanmıştı.

İspanyol hükümeti, yasa dışı ilan edilen 2014'teki referandum girişiminin ardından bu kez yasal yollardan yeni bir referandum yapmak isteyen Katalonya özerk yönetimine tüm kapıları kapatıyor.
Kaynak: AA