Makedonya'daki Genel Seçime Doğru

ODİHR'nin Seçim Gözlem Misyonu, Makedonya'da 11 Aralık'ta yapılacak erken genel seçimlerle ilgili gözlem misyonunu resmen başlattı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin (ODİHR) Seçim Gözlem Misyonu, Makedonya'da 11 Aralık'ta yapılacak erken genel seçimlerle ilgili gözlem misyonunu resmen başlattı.

Seçim Gözlem Komisyonu Şefi Tani de Zulueta, başkent Üsküp'te düzenlenen basın toplantısında, komisyonun yetkili makamlardan yapılan resmi davet üzerine geldiğini kaydederek, 'Gözlem ekibinden Üsküp'te 14 ana uzman bulunmakta. 9 Kasım'dan itibaren çalışma yapan, üyeleri ülke genelinde ikişer kişilik gruplara ayrılmış 20 uzun vadeli gözlemcilerimiz de var.' şeklinde konuştu.

Kısa vadeli çalışmalar yapacak gözlemcilerin ülkeye seçimlerden birkaç gün önce geleceğini ifade eden Zulueta, ''300 kısa vadeli gözlemci büyük bir rakam. Bu durum, oylama prosedürünün istatistiksel analizinin tam mevcudiyetini sağlayacaktır. Üye ülkeler gerekli kotayı yerine getirmelidir, çünkü yüksek katılım, uluslararası toplumun yararınadır.'' diye konuştu.

Zulueta, gözlemcilerin, adayların ve seçmenlerin kayıtlarını yakından izleyeceğini vurgulayarak, 'Seçim kampanyası etkinliklerini, seçim idaresi çalışmalarını, ilgili devlet kurumlarının çalışmalarını, seçimlerin yasal çerçevesini ve seçim uyuşmazlıklarının çözümünü yakından takip edeceğiz.' şeklinde konuştu.

Misyonun, seçim kampanyasında medyayı da takip edeceğini belirten Zulueta, ''Biz müdahalede bulunmuyoruz, sadece gözlemliyoruz, bizim metodolojimiz budur. Bizim nötr gözlemci olmamız gerekiyor. Ciddi meseleler ortaya çıktığında o zaman biz bunları not ediyoruz. Seçimlerin düzgün yapılması devlet kurumlarının sorumluluğudur.' ifadesini kullandı.

Bu arada, Seçim Gözlem Misyonu, çalışmaları süresince iki rapor yayımlayacak. Misyon ayrıca, seçimlerden sonraki gün düzenlenecek basın toplantısında ilk sonuçların belirleneceği bir bildiri yayımlayacak.

Kaynak: AA