TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan Açıklaması

'Deposunda en az 2 yıl fındık saklayan üreticilerimiz var. Maalesef tonlarca fındık üreticinin elinde kalmış durumda'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, 'Deposunda en az 2 yıl fındık saklayan üreticilerimiz var. Maalesef tonlarca fındık üreticinin elinde kalmış durumda.' dedi.

Soydan, Ordu'da serbest piyasada 9 günden bu yana 10,50 lira olan 50 randımanlı kabuklu fındık fiyatının, 25 kuruşluk artışla 10,75 liraya çıktığını belirtti.

Fındık fiyatının halen istedikleri rakamlarda olmadığını ifade eden Arslan Soydan, 10,75 liranın üreticiyi tatmin etmediğini söyledi.

Soydan, fındık fiyatının çıkış eğilimde olduğunu, ancak üreticinin en az 14-15 lira seviyesinde fiyat beklediğini kaydederek, 'Biz fındık fiyatında istikrar istiyoruz. Fındık fiyatının sezon başından bu yana sürekli değişkenlik göstermesi adeta sektörün başını döndürdü. Artık fındık fiyatının normalleşmesini bekliyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Fındık fiyatının istenilen rakamlarda olmaması nedeniyle tonlarca fındığın satış için depolarda beklediğini belirten Arslan Soydan, şöyle devam etti:

'Üretici gözünü fiyatlara dikmiş durumda. Üreticilerimiz her gün fiyat araştırması yaparak ürününü en iyi rakamdan satmak istiyor, ancak istediği rakamlar oluşmadığı için fındıklarını ya evlerinin odasında ya da depolarda saklıyor. Deposunda en az 2 yıl fındık saklayan üreticilerimiz var. Maalesef tonlarca fındık üreticinin elinde kalmış durumda. Bu duruma bir çare bulunması lazım. Üretici de bizler de bir çıkış, bir arayış içerisindeyiz. Serbest piyasa tıkanmış vaziyette. Birilerinin bu durumu görerek sektörü rahatlatması gerekiyor.'

Soydan, geçen sezondan kalan fındık ile bu sezonun fındığının yüzde 50'sinin pazara indiğini, yüzde 50'sinin ise halen üreticinin deposunda olduğunu ifade ederek, 'Bu da 100 bin tonun üzerinde fındığın halen üreticinin elinde olduğu anlamına geliyor. Bizim beklentimiz artık fiyatın yükselerek üreticilerin elindeki fındığı en iyi rakamlardan satması yönündedir.' diye konuştu.

Arslan Soydan, fındığın ülke adına son derece önemli bir tarım ürünü olduğunu vurgulayarak, fiyat oyunlarıyla üreticilerin küstürülmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA