Özdemir Açıklaması 'Diş Hekimlerinin Çalışma Koşulları Yıpratıcı'

Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, ağız ve diş sağlığı alanında çalışan diş hekimleri, hemşire ve tüm çalışanların Diş Hekimleri Gününü kutladı. Özdemir, diş hekimlerinin ağır çalışma koşulları yıpratıcı olduğunu belirterek, sorunları sıraladı.

Özdemir Açıklaması 'Diş Hekimlerinin Çalışma Koşulları Yıpratıcı'
Ağız ve diş sağlığı alanında çalışan diş hekimleri, hemşire ve tüm çalışanların Diş Hekimleri Gününü kutlayan Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, "Ağız ve diş sağlığı konusunda toplum yeterince bilinçli değil ve vatandaşlarımızın yüzde 90’ının ağız ve diş sağlığı sorunu var. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, tedavi bekleyen hasta sayısına oranla yetersiz personel istihdamının, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde mevcut personelin çok fazla işi kısıtlı zamanlarda yapmak zorunda kaldığını görmekteyiz. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde çalışma şartlarının ağırlığı ve artan iş yoğunluğunun getirdiği fiziki ve psikolojik yıpranma, çalışma şartlarından kaynaklanan güvenlik riskleri, kimyasal, biyolojik, ergonomik tehlikeler çalışanların temel sağlık sorunlarındandır" dedi.

Sorunları sıraladı

Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışma ortamlarının küçük, kalabalık, havasız ve gürültülü olması da çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkilemektedir. Hizmet sunumu için yeterli sayıda istihdamın sağlanması, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, iş güvenliğinin sağlanması, yüzde 70’ine yakını kas-iskelet sistemine rahatsızlığı çeken, yüzde 30’a yakını varis hastalığına yakalanmış ağız ve diş sağlığı çalışanlarının en büyük mesleki beklentileridir."

"İstihdam açığı ve iş yükü var"

Özdemir, istihdam açığı ve iş yükü olduğunu belirterek, "Bu alanda hizmet veren diş hekiminden hemşiresine kadar her kademede hizmet veren tüm ağız ve diş sağlığı çalışanları, sağlıklı birey ve toplum olmamız için bütün güçleriyle, büyük bir özveriyle çalışmaktadır. 2014 yılı verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 100 bin kişiye düşen diş hekimi sayısı ortalama 68, Dünya Sağlık Örgütü ortalaması 50 iken, bu sayı ülkemiz için 30’dur. Kişi başına düşen diş hekimi sayısının, ülkemizde de gelişmiş ülkeler düzeyinde olması hedefine yönelik adımlar atılmalıdır. Sağlık Bakanlığı 2014 Yılı Faaliyet Raporu verilerine göre Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan diş hekimi sayısı 7 bin 640 iken, tüm sektörler itibariyle toplam diş hekimi sayısı 22 bin 996’dır. AB ortalamasının 1/3’ü kadar diş hekimi ile AB ortalamasının üç katı hizmet üretildiği düşünüldüğünde, istihdam açığı ve iş yükü açıkça görülmektedir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA