'Yeni Yönetim İçin Tunus Bir Öncelik Mi?' Paneli

Washington'da İslam ve Demokrasi Çalışmaları Merkezinin düzenlediği panelde konuşmacılar, Trump yönetiminin Kuzey Afrika bölgesinde Tunus'a öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.

ABD'nin başkenti Washington'da İslam ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi (CSID) tarafından düzenlenen 'Yeni Yönetim İçin Tunus Bir Öncelik mi?' panelinde konuşmacılar, yeni Amerikan yönetiminin Kuzey Afrika bölgesindeki önceliklerinden birinin Tunus olması gerektiği görüşünde birleşti.

Washington merkezli düşünce kuruluşu CSID tarafından organize edilen panele Tunus'un Washington Büyükelçisi Fayçal Gouia, ABD Dışişleri Bakanlığı Mağrip İlişkileri Direktörü Gregory LoGefro ve Amerikan Barış Enstitüsü Başkan Yardımcısı William Taylor konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise CSID Başkanı Rıdvan Masmudi yaptı.

Açılış bölümünde Amerikan halkının İslam ve Müslümanlarla ilgili yaklaşımının siyasi yaklaşımlardan daha önemli olduğunu belirten Masmudi, Amerikalı Müslümanların ülkenin doğal bir parçası olduğunu vurguladı.

İslam ile demokrasinin uyumlu olup olmadığı sorusunun hala birçok Batılı tarafından sorulduğunu anlatan Masmudi, demokratik tecrübeyi hayata geçirmiş birçok Müslüman ülke olduğuna işaret etti.

'Arap Baharı' sürecindeki en başarılı örneğin Tunus olduğuna dikkati çeken Masmudi, bu yönüyle Tunus tecrübesinden diğer Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin istifade edebileceğini dile getirdi.

- 'Trump yönetimi Tunus'u öncelemeli'

Büyükelçi Fayçal Gouia ise ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump yönetiminin Tunus'u öncelemesi gerektiğine vurgu yaparak, iki ülke arasındaki ortaklığın sağlam olduğunu hatırlattı.

Trump yönetiminde terörle mücadele gibi konuların çok önemli olacağını söyleyen Gouia, 'Tunus da her bakımdan terörle mücadele eden ve bu konuda tecrübesi bulunan bir ülkedir.' dedi.

Tunus'ta son dönemde ekonomik sorunların ortaya çıktığını kaydeden Gouia, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Tunus'a daha fazla yatırım yapması çağrısında bulundu.

Demokrasinin işleyişi ile ekonomi arasındaki ilişkiye dikkati çeken Gouia, 'Sağlıklı bir demokrasi için çarkları dönen bir ekonomiye ihtiyacımız var.' değerlendirmesini yaptı.

Gregory LoGefro da ABD-Tunus ilişkilerinin stratejik önemde olduğuna işaret ederek, Tunus ile eskiye dayanan değerli bir ortaklıklarının bulunduğunu ve bunu sürdürmeyi umduklarını kaydetti.

William Taylor, Tunus halkının ve özellikle gençlerin çok aktif ve girişken olduğunu anlattığı konuşmasında, 'Tunus'ta gerçek anlamda bir demokrasi var.' ifadesini kullandı.

Taylor, toplumun çok dinamik olduğunu ve farklılıkların bir arada yaşayabildiğini söyleyerek, Tunus'taki demokrasinin giderek güçleneceğine inandığını belirtti.
Kaynak: AA