Beyrut-Adana Turizm Köprüsü Projesi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü: 'Bizim iş birliğimizi geliştirmek noktasında bir araya gelişimiz aslında çok gecikmiştir' Lübnan Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Abboud: 'Gerçekçi bir ortak iş birliğinin sağlanması hususunda büyük bir istek taşımaktayız' Lübnan Turizm Federasyonu Başkanı Achkar: 'Türkiye'de yatırımlar geçekleştirdik, gayrimenkuller satın aldık, buyurun siz de Lübnan'a gelin'.

Lübnan'ın Beyrut kenti ile Adana arasındaki turizm ve ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi, ürün ve hizmet ihracatının artırılması amacıyla Beyrut-Adana Turizm Köprüsü Projesi başlatıldı.

Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Tanıtım ve Kalkınma AŞ (ATAK) ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından ortak yürütülecek projenin tanıtımı için Beyrut'tan Adana'ya gelen 55 kişilik devlet ve özel sektör yetkilileri, kentteki bir otelde düzenlenen tanıtım programına katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, burada yaptığı konuşmada, iki ülke ve iki şehir arasında önemli bir köprü inşa edileceğini söyledi.

Beyrut'u gezdiğini, İçel ve Hatay'ın İskenderun ilçesine benzettiğini anlatan Sözlü, 'Muhakkak ki büyük bir potansiyelin var olduğunu orada gördüm.' diye konuştu.

Sözlü, kültürel manada Lübnan ile derin yakınlıklar olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Fransızlar bile bölgede hakimiyet kurmak istediklerinde, Lübnan'dan Adana'ya doğru bir çizgi çektiğinizde, burası Fransızların egemenlik kurmak istedikleri alandır. O zaman Fransızların arzu ettikleri bölgeye bakarsanız, Lübnan'dan Adana'ya uzanan düz bir çizgidir. Burası ekonomik, doğal, kültürel bölgedir. Bizim iş birliğimizi geliştirmek noktasında bir araya gelişimiz aslında çok gecikmiştir.'

Türkiye'deki öğrencilerin Lübnan'da, oradakilerin de Türkiye ve Adana'da öğrenecekleri çok şey olduğunu, bu konuda da girişimlerde bulunulabileceğini ifade eden Sözlü, şöyle konuştu:

'Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Lübnan'a olan samimi bakış açısı, stratejik önemi olan Türk Telekom'u Lübnanlılara emanet etmiştir ülkemiz, milletimiz. Ülkemizde büyük bir sermaye grubuna ilk defa lisansla bankacılık verilmiştir. Bunlar, Türkiye'nin Lübnan'a olan muhabbetidir. Lübnan'ın da Türkiye'ye aynı derecede muhabbeti olduğuna inanıyorum.'

- 'Lübnan'dan gelen turist sayısında belirgin bir artış var'

Lübnan Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Jean Abboud da projenin iki ülke arasındaki turizm ve ticareti canlandıracağını ifade etti.

Turizm ve sanayinin gelişmesi açısından büyük bir istek ve heyecan duyduklarını anlatan Abboud, şunları kaydetti:

'Bu tür toplantı ve etkinliklerle, ikili görüşme ve karşılıklı ziyaretlerle hazırdaki ve gelecekteki düzenlemelerimizi birlikte gerçekleştirme fırsatına nail olabiliriz. Türkiye'deki tarihi eserleri barındıran bölgeler ve sahil bölgelerinde son yıllarda Lübnan'dan gelen turist sayısında belirgin bir artış görülmektedir. İhtisaslaşmış turizm acenteleri, bu bölgelerin yanı sıra diğer bölgeleri tanıtma ve pazarlama yoluna başvurarak buraları da turistik cazibe merkezine dönüştürebilirler. Bizim ülkemiz de turistlerlere en güzel altyapıyı sunmaktadır. Gerçekçi bir ortak iş birliğinin sağlanması hususunda büyük bir istek taşımaktayız. Bu isteğin yerine getirilmesi için ortak iş birliği eylem planının göz önünde tutulmasını talep etmekteyiz.'

Abboud, iki ülke arasındaki iş birliğine katkı koyacağını düşündüğü bazı önerilerde de bulundu.

- 'Buyrun siz de Lübnan'a gelin'

Lübnan Turizm Federasyonu Başkanı Pierre Achkar ise Adana ile Beyrut'un komşu olduğunu, iki şehir arasında havayoluyla 50 dakikada ulaşım sağlandığını belirtti.

Lübnan'ın turizm alanında gelişim gösterdiğini anlatan Achkar, şöyle konuştu:

'Uluslararası ve bölgesel şirketlerin yoğun şekilde, Beyrut'ta merkezlere sahip oldukları bilinmektedir. Seyahat acenteleriyle iş birliği yaparak her yıl 300 binden fazla turistimizi Türkiye'ye göndermeye başladık. Tersine bakıldığı zaman, büyük bir ülke olan Türkiye, Lübnan'a 10 binler civarında turist gönderdi. İş birliğinin samimi olmasını istiyoruz. Birbirimize daha yakın olarak, ciddi şekilde ticari mübadele hacmimizi artırabiliriz, ekonomimizi güçlendirebiliriz. Türkiye'de yatırımlar geçekleştirdik, gayrimenkuller satın aldık, buyurun siz de Lübnan'a gelin.'

ATO ve ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altunsu, Borajet Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Akol ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Numan Olcar'ın da proje hakkında konuşma yaptığı programda, Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes'in mesajı da okundu.

19 Kasım'a kadar sürecek proje tanıtımı kapsamında, Lübnan'dan gelen heyet, kentin çeşitli tarihi ve turistik yerlerini gezecek.
Kaynak: AA