BM'nin Yemen İle İlgili Barış Planı

Yemen Başbakanı Bin Dağr: 'Husilerin kontrol altında tuttukları bölgelerden çekilerek, silahlarını teslim etmesi adil bir çözümün anahtarıdır'.

Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, Husilerin kontrol altında tuttukları bölgelerden çekilerek, silahlarını teslim etmesinin, ülkede iki yıldır devam eden kriz için 'adil bir çözüm anahtarı' olacağını belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'ya açıklamalarda bulunan Bin Dağr, 'Husiler, başkent Sana, Taiz ve Hudeyde başta olmak üzere silah gücüyle kontrol altına aldıkları kent ve bölgelerden çekilmeyerek gerçekleşmesini zorlaştırdıkları barışa yönelmenin vaktinin geldiğini bilmeli.' dedi.

'Husilerin silahlarını güvendiği, bunları koruyabilecek üçüncü tarafa bırakması gerektiği, böylece kimsenin bu silahları yeniden ele geçirmeyi düşünmeye ve ulusal iradeye karşı kullanmaya cüret edemeyeceğini' söyleyen Bin Dağr şunları kaydetti:

'Husilerin kontrol altında tuttukları bölgelerden çekilerek, silahlarını teslim etmesi adil bir çözümün anahtarıdır ve işlerin normale dönmesini ve ulusal uzlaşıyı sağlayacaktır.'

-'Kazanan ve kaybedenin olmayacağı bir noktada buluşabilir'

Bin Dağr, akan kanı durduracak olan barışın sağlanması için ülke çıkarlarının, fedakarlık ve taviz vermeyi gerektirdiğini belirterek, 'Kazanan ve kaybedenin olmayacağı bir noktada buluşabilir.' ifadelerini kullandı.

Husilere Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yetkilerini geri vermesi çağrısında bulunan Bin Dağr, böylece Hadi başkanlığında bütün güçlerin siyasete katıldığı geçiş süreci düzenlemelerine gidilmesini hemen kabul etmeleri gerektiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, ekim ayının sonunda sunduğu barış planında, yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı tayin edilmesi, geçiş dönemini yönetecek ve siyasi diyalog sürecinin yeniden başlamasına öncülük edecek ulusal uzlaşı hükümeti kurulması, anayasal sürecin tamamlanması ve akabinde seçimlerin yapılması gibi maddelerin yer aldığını açıklamıştı.

Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi, bazı temel eksiklere rağmen Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planının görüşülebileceğini bildirmişti. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi de 'BM'nin 2216 sayılı kararına aykırı olduğu için' planı kabul etmediklerini duyurmuştu.

Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr ise Ahmed'in sunduğu barış planını şekli olarak kabul ettiklerini belirtmişti.

Husiler, kentlerden çekilmeden ve silahları teslim etmeden önce yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı tayin edilmesini ve kendilerinin de ortak olacağı bir hükümetin kurulmasını isterken hükümet buna karşı çıkıyor.
Kaynak: AA