İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi

Tayland ve Vietnam menşeli 'poliesterlerden tekstüre iplikler' ithalatında dampinge karşı önlem alınması kararlaştırıldı.

Ekonomi Bakanlığınca, Tayland ve Vietnam menşeli 'poliesterlerden tekstüre iplikler' ithalatında dampinge karşı önlem alınmasına karar verildi.

Bakanlığın 'İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yerli üretici Korteks AŞ tarafından sunulan ve SASA AŞ, Polyteks AŞ, Sifaş AŞ tarafından desteklenen başvuru üzerine, İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen damping soruşturması tamamlandı.

Soruşturma sonucunda, söz konusu ürünün Vietnam ve Tayland menşeli olanlarının soruşturma döneminde dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bahse konu ithalatın yerli üretim dalı üzerinde maddi zarara neden olduğu tespit edildi.

Bu kapsamda, Tayland menşeli Sunflag firması için 'poliesterlerden tekstüre iplikler' ithalatına yönelik CIF (mal bedeli, sigorta ve navlun) bedelinin yüzde 6,88'i, diğer firmalar için yüzde 37,69'u oranında dampinge karşı kesin önlem yürürlüğe konuldu.

Bu oran, Vietnam menşeli Hualon Corporation için yüzde 35,97, Formosa Industries Corporation için yüzde 36,22, Century Synthetic Fiber Corporation için yüzde 34,81, Petro Vietnam Petrochemical and Textile Fiber Joint Stock Company için yüzde 68,98 ve diğer firmalar için yüzde 72,56 olarak belirlendi.
Kaynak: AA