Engelli Öğrenciler Fethiye'yi Fotoğrafladı

Temel fotoğrafçılık eğitimi alan 13 zihinsel engelli öğrenci, Muğla'nın Fethiye ilçesinin tarihi ve doğal güzelliklerini fotoğrafladı.

Muğla'nın Milas ilçesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 'Engelliler Destek Programı' kapsamında fotoğraf eğitimi verilen zihinsel engelli 13 öğrenci Fethiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerinin fotoğrafını çekti.

Milas Mehmet Önol Karadeveci Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 90 saat temel fotoğrafçılık eğitimi alan öğrenciler, Kayaköy Ören Yeri, Ölüdeniz ve Fethiye'nin genel görünümünü fotoğrafladı.

Öğrencilerin çektiği fotoğraflar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Milas'ta sergilenecek.

Proje Koordinatörü Betül İçtenal, gazetecilere yaptığı açıklamada, engelli öğrencilerin, eğitimin ardından İzmir'in Şirince ilçesinde fotoğraf çekimi yaptıklarını ve bu fotoğrafların Bodrum'da sergilendiğini söyledi.

Projenin ikinci ayağında Fethiye'yi seçtiklerini anlatan İçtenal, 'Ölüdeniz, Kayaköy, Seyir Tepesi ve Fethiye'nin çeşitli mekanlarında çekimler yapıyoruz. Bu fotoğrafları da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Milas'ta sergileyeceğiz. 13 engelli bireylerimiz öz bakım becerilerini yerine getirebilen bireylerdi. Ama sosyalleşme kısmımız eksikti. Düzenlediğimiz geziler tek seferlik ve çocuklarımızın sosyalleşmesi kısa oluyordu. İlk defa çocuklar bir hedef doğrultusunda dışarıya açıldılar.' dedi.

İçtenal, gezilerde öğrencilerin fotoğraf çekmek için insanlardan izin istediklerini, etkileşimde bulunarak yeni bir beceri öğrendiklerini ve öğrencilerde ciddi anlamda öz güven artışı olduğunu vurguladı.

- 'Bazıları bir çoğumuzun göremediklerini görebiliyor'

Fotoğraf eğitmeni ve gazeteci Mutlu Hazer de proje kapsamında arkadaşı Volkan Yıldız ile 13 öğrenciye 'Gülümse Çekiyorum' projesi kapsamında fotoğraf eğitimi verdiklerini ifade etti.

Öğrencilerin Fethiye'nin kültürel ve doğal güzelliklerini fotoğraflarken çok mutlu olduklarını kaydeden Hazer, 'Bazıları bir çoğumuzun göremediklerini görebiliyor. Bu anlamda çok iyi gören çocuklar da var. Özellikle zihinsel engelli bireyin hiçbir fotoğraf bilgisine sahip değilken belli bir eğitimden sonra bazı özellikler kazanması kayda değer. Bir çoğu bazı olumsuz özelliklerini fotoğraf eğitimi sayesinde bıraktı. Artık kendilerini daha iyi ve güvende hissediyorlar. Bu bakımdan fotoğraf çekmenin bireyin üstündeki önemi görülüyor.' diye konuştu.
Kaynak: AA