Mersin Barosu Başkanı Er Açıklaması

'Vatandaşların hukuki sorunlarının çözümü için avukata başvurması konusunda bilinçlenmesi ve bu konuda toplumda farkındalık oluşturulması gerekmektedir'.

İçel Barosu Başkanı Ali Er, 'Vatandaşların hukuki sorunlarının çözümü için avukata başvurması konusunda bilinçlenmesi ve bu konuda toplumda farkındalık oluşturulması gerekmektedir.' dedi.

Er, baro sosyal tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 1 ay önce baro başkanlığı seçimlerinde kendilerine görev verildiğini anımsattı.

Bundan sonra tüm meslektaşlarının temsilcisi olacaklarını belirten Er, baronun mesleklerinin sorunları çözme yolunda güçlü bir meslek örgütü ve aynı zamanda toplumsal olaylar karşısında söz sahibi olan en önemli sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti.

Mesleki sorunlarının her geçen gün artarak devam ettiğini savunan Er, şöyle konuştu:

'Vatandaşların hukuki sorunlarının çözümü için avukata başvurması konusunda bilinçlenmesi ve bu konuda toplumda farkındalık oluşturulması gerekmektedir. Barolar adli yardım hizmetleri adı altında vatandaşlara ücretsiz avukatlık hizmeti vermekte. Vatandaşlara bu haklarının olduğunu duyuruyoruz. Ayrıca Kanun Hükmünde Kararnameler kalıcı olmamalı, kanunları yok etmemelidir. Yargılama yapılırken, adaletten, hukuktan şaşmamalı, adil yargılama, insan hakları gibi hukukun temel ilkelerini de ihlal edilmemelidir. Avukatların müvekkilleriyle görüşmelerine engel oluşturacak kısıtlamalar olmamalıdır.'

Başkanlık sistemi hakkında da konuşan Er, 'Parlamenter sistemde, yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığı var. Başkanlık sistemi birçok ülkede uygulanan bir sistemdir. Bu sistemin içerisinde de yargı bağımsızlığı var ancak yürütme yetkilerinin çoğunun başkanda toplanacağı bir sistemdir. Bu konuda toplumsal ve siyasi mutabakat sağlanarak, hukuk devleti ilkesine bağlı kalınan, yargı bağımsızlığının da sağlandığı bir sistem olmalıdır.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA