Çin'den Güney Çin Denizi Sorununda Diyalog Vurgusu

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu: 'Farklılıkları bir kenara bırakıp, birbirimize saygı duyduğumuz, ortak zemin aradığımız, birbirimize barış odaklı yaklaştığımız, diyalog ve müzakereleri öne çıkardığımız zaman, bu sorunların çoğu kendiliğinden çözülecektir”.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Çin ve Filipinler arasındaki Güney Çin Denizi sorununun diyalog ve müzakere ile çözülebileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu, rutin basın toplantısında, iki ülke arasındaki Güney Çin Denizi sorununa ilişkin, 'Farklılıkları bir kenara bırakıp, birbirimize saygı duyduğumuz, ortak zemin aradığımız, birbirimize barış odaklı yaklaştığımız, diyalog ve müzakereleri öne çıkardığımız zaman, bu sorunların çoğu kendiliğinden çözülecektir.” ifadelerini kullandı.

Çin’in Filipinler ile ikili işbirliğini genişletmek ve dostluğunu ilerletmek istediğine işaret eden Lu, Çin ve diğer Güney Asya ülkelerinin ortak çıkar noktasında buluştuğunda Güney Çin Denizi sorununun diyalog ve müzakerelerle çözüleceğini belirtti.

Çin, Filipinler ile davalık olduğu Güney Çin Denizi sorununda daha yumuşak adımlar atarak bir önceki devlet başkanının aksine, yeni Filipinler yönetimiyle ters düşmek istemiyor. Bu konuda benzer tavır takınan ve ülkesinin Çin ilişkilerine öncelik veren Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte de Uluslararası Tahkim Mahkemesinin 12 Temmuz'da Filipinler lehine karar vermesine rağmen Çin'in bu karara uyması konusunda şimdilik baskı yapmamayı tercih ediyor.

Duterte'den önceki Filipinler yönetimi, 2013'te, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı.

Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek, Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, 'Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu' yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı kaydedilmişti. Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek, kararı 'mesnetsiz' olarak nitelemişti.

Filipinler'in eski Devlet Başkanı Benigno Aquino, Çin ve Filipinler arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Hong Kong'a gitmiş, Çin de bu ziyaretlerin ardından Filipinler ile her türlü müzakereye hazır olduklarını açıklamıştı.

Kaynak: AA