Ahşap Oymacılık İle Selçuklu Ve Osmanlı Motifleri Tekrar Canlanıyor

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesinde 6 ay sürecek kurs ile kursiyerle Rumi tekniği ile Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin ahşap oymacılık işleri öğretilecek.

Sandıklı Kültür ve Sanat Evinin arka bahçesinde bulunan atölyede teorik ve uygulamalı olarak eğitim gören kursiyerler 6 ay sonunda Sandıklı'da unutulmuş mesleklerden olan 'Ahşap Oymacılık' ustası olacaklar.

Çalışmalarında Selçuklu ve Osmanlı motiflerini kullanan Eskişehirli oyma ustası Mehmet Şükrü Baysal tarafından eğitim gören kursiyerlerin amacının 'Ahşap oymacılık' konusunda Sandıklı'da kaybolmuş mesleği tekrar canlandırabilmek.

Anadolu Üniversitesinde 20 yıldır bu işle uğraştığını aktaran Baysal, yapılan çalışmanın geleneksel ahşap sanatı olduğunu belirtti.

Sandıklı Belediyesi, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Sandıklı Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneğinin ortak bir çalışma ile kursun açıldığını ifade eden Baysal, şöyle konuştu:

'Bu yaptığımız çalışma Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motiflerin güncellenmesidir. Aldığımız örnekleri güncel kullanacağımız ahşap üzerine geçiriyoruz. Neyle kullanacaksak onun üzerine çizerek yapacağımız işlerin ilkine bu şekilde başlıyoruz. Atölyede yaptığımız işten önce desenin anatomisi dediğimiz işlemden başlayarak önce desenleri kağıt üzerine çiziyoruz ve sonra ahşap üzerine geçiriyoruz. Son dönemlere ait rumi desenlere ait pek çalışma yok. Ben kendim Eskişehir’de çalışıyorum şimdi Sandıklı’da da böyle bir çalışma başlattık inşallah daha güzel motiflerle bu çalışma devam edecek.'

Sandıklı’da eski ahşap ev ve camilerde Selçuklu ve Osmanlı motiflerine rastlanıldığını kaydeden Sandıklı Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ekrem Çavuş, Sandıklı'da bu çalışmaların yapıldığı eski ahşap evlerin yıkılmasıyla bu güzelliklerin kaybolduğunu söyledi.

Sandıklı'da eskiden var olan bu sanatın ölmemesi için böyle bir çalışma başlattıklarını aktaran Çavuş, şunları kaydetti:

'Camilerimizde özellikle minberlerde Selçuklu ve Osmanlı motiflerine rastlıyoruz. Onlarda ne yazık ki bilinçsiz koruma ile üzerleri yağlı boyalar ile boyanmış. Eski evlerimizin de bir çoğu yıkılmış. Sandıklı’da 'Ahşap oymacılık' alanında birçok usta var iken günümüzde bu ustalarda kalmadı. Bizim tek amacımız bu sanatı yeni nesillere aktara bilmek ve bu sanatın devam etmesini sağlamaktır.'

Kaynak: AA