Irak Meclis Başkanı Cuburi Açıklaması

'Kerkük'e sığınan ve sayıları 500 bine yaklaşan iç göçmen iki ateş arasında kalmış durumda. İç göçmenler, bir yandan maddi imkansızlıklar nedeniyle zor şartlar altında yaşam mücadelesi verirken diğer yandan ise kurtarılan evlerine geri dönemiyor. İç göçmenler, sözde kurtarılan bölgelerin kontrolünü sağlayan güçlerin korkusundan evlerine geri dönemiyor' Diyala kentinde DEAŞ olaylarından dolayı boşaltılan bölgelerin sakinleri üzerinde ciddi siyasi oyunlar var. Sadiye ve Uzeyim bölge halkının evlerine dönmelerinde kendilerince hiçbir sakınca yok. Halk geri dönmek istese de engelleniyor. Bu yüzden yapılanların bölgeyi kendi halkından boşaltarak belli bir tarafı oy kaybına uğratmak nedeniyle yapılan ciddi bir siyasi ve seçim oyununun başlangıcı olduğunu hissediyoruz'

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, terör örgütü DEAŞ'ın iki gün boyunca saldırısına maruz kalan Kerkük kentini ziyaret etti.

Cuburi, İl Valisi Necmeddin Kerim ile bir araya gelerek kentteki son duruma ilişkin bilgi aldı. Daha sonra Cuburi ve Kerim ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Terör örgütü DEAŞ'ın saldırılarından dolayı evlerini terk edip, güvenli bölge olduğundan dolayı Kerkük'e on binlerce insanın sığındığını belirten Cuburi, bu iç göçmenlerin durumu hakkında şunları ifade etti:

'Kerkük'e sığınan ve sayıları 500 bine yaklaşan iç göçmen iki ateş arasında kalmış durumda. İç göçmenler, bir yandan maddi imkansızlıklar nedeniyle zor şartlar altında yaşam mücadelesi verirken diğer yandan ise kurtarılan evlerine geri dönemiyor. İç göçmenler, sözde kurtarılan bölgelerin kontrolünü sağlayan güçlerin korkusundan evlerine geri dönemiyor.'

İç göçmenlerin evlerine geri dönememelerinin tek sorumlusunun Irak merkezi hükümeti olduğunu belirten Cuburi, 'Bugün insanların Bağdat'ın güneyindeki Carf es-Sahır ve Uzeyim bölgelerindeki evlerine dönmelerini engelleyen tek neden oradaki silahlı güçlerdir. Bölgedeki bu silahlı güçler, insanların geri dönmesini kabul etmediği gibi, oradaki halkı kendi bölgelerinden uzaklaştırıyor.''dedi.

Kerkük gibi göçmenlerin akın ettiği kentlerin üzerindeki yükün hafifletilmesi için sığınmacılara kendi bölgelerine yakın yerlerde geçici kamp kurulması gerektiğini dile getiren Cuburi, ''Diyala kentinde DEAŞ olaylarından dolayı boşaltılan bölgelerin sakinleri üzerinde ciddi siyasi oyunlar var. Sadiye ve Uzeyim bölge halkının evlerine dönmelerinde kendilerince hiçbir sakınca yok. Halk geri dönmek istese de engelleniyor. Bu yüzden yapılanların bölgeyi kendi halkından boşaltarak belli bir tarafı oy kaybına uğratmak nedeniyle yapılan ciddi bir siyasi ve seçim oyununun başlangıcı olduğunu hissediyoruz.'' yorumunu yaptı.

Kaynak: AA