'Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi'

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Şayık: 'Bu proje, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ortaya konulan gayretin, özverinin müşahhas örneğidir. Yalnızca mali destek programları kapsamında yaklaşık 90 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır. Bu rakam eş finansmanlarla birlikte 150 milyon liralık bir hacme ulaşmaktadır' AB Delegasyonu Müsteşarı Begeot: 'İster çalışan isterse de işsiz olsun insanlar yeteri kadar eğitim alamıyor. Bu bütün dünyanın sorunu. Projemiz, bu anlamdaki eksikliği giderecek bir özelliğe sahiptir'

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Ankara'yı ekonomik, kültürel ve siyasal açıdan küresel bir başkente dönüştürecek kalkınma stratejilerinin hayata geçirilmesine öncülük ettiklerini belirterek, 'Yalnızca mali destek programları kapsamında yaklaşık 90 milyon lira hibe sağlanmıştır. Bu rakam eş finansmanlarla birlikte 150 milyon liralık bir hacme ulaşmaktadır.' dedi.

Şayık, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilen Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi Konferansı'nda, 2010'dan beri yerel değerlerle bezenmiş rekabetçi bir anlayış ile ülke ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi.

İş dünyasında Ankara'nın önemli bir yer tuttuğuna dikkati çeken Şayık, 'Hiç şüphe yok ki yetişmiş insan kaynağımız, toplumsal sermayemiz, yenilik ve inovasyon kapasitemiz bizi farklı kılıyor. Potansiyelimiz, Türkiye'nin en gözde üniversitelerine en önemli araştırma merkezlerine, öncü teknoparklarına, organize sanayi bölgelerine ev sahipliği yapmamızdadır.' diye konuştu.

Bu özellikleri katma değere dönüştürmek için girişimcilik ekseninde çalışmalar yaptıklarını, özellikle genç girişimcilere öncelik tanıdıklarını anlatan Şayık, 'Bugün açılış toplantısını gerçekleştirdiğimiz bu proje, geleceği şekillendirecek girişimcilerimiz için Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ortaya konulan gayretin, özverinin müşahhas örneğidir. Yalnızca mali destek programları kapsamında yaklaşık 90 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır. Bu rakam eş finansmanlarla birlikte 150 milyon liralık bir hacme ulaşmaktadır.' ifadelerini kullandı.

Ayrıca ekosistemin analiz, tespit ve kurumsal kapasite artırımına yönelik 300'den fazla projeye doğrudan faaliyet desteği ve teknik destek kapsamında ise 5 milyon liradan fazla kaynak aktardıklarını belirten Şayık, şöyle devam etti:

'Ajansımız tarafından sağlanan mali ve teknik desteklerin yanı sıra ekosisteme katkı sağlamak için farklı araçlar da kullanmaya devam ediyoruz. Bu yıl altıncısını düzenleyeceğimiz TechAnkara Proje Pazarı, endüstrinin talep ve ihtiyaçlarına yenilikçi ve katma değeri yüksek yerli çözümler sunulmasını amaçlayan Ankara Yerli Tedarik ve işbirliği Buluşmaları, dış ticaret ve girişimcilik eğitimleri, girişimci bakış açısını erken yaşlara indirmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz Öğrencilere Yönelik Robotik Kodlama eğitimleri bu kapsamdaki başlıca faaliyetlerimizdir.'

- Girişimcilik Merkezi kurulacak

'Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi' hakkında bilgi veren Şayık, projenin Ankara'nın girişimcilik ekosistemine uluslararası ölçekte dinamizm kazandırması amacıyla tasarlandığını, bunun en önemli ayaklarından birisinin ajansın hizmet binasında kurulacak 'Girişimcilik Merkezi' olduğunu anlattı. Şayık, 'Bu merkezin adı, Ankara'nın teknoloji odaklı ekosisteminin markası olan 'TechAnkara' çatısı altında 'TechAnkara Girişimcilik Merkezi' olarak belirlenmiştir. Böylece 'TechAnkara' markasının ilk fiziki mekanı da kurulmuş olacak.' dedi.

Şayık, girişimcilik ekosisteminin ihtiyaçları kapsamında mevcut durumun analizi yapılarak, proje kapsamında özgün eğitim programları, rehberler, internet portalları, Web TV gibi araçların bu merkezde girişimcilerin kullanımına sunacaklarını vurguladı.

Projede öne çıkan bir başka başlığın ise Ankara'daki girişimcilik ekosisteminin kültürel ve sosyolojik yapısı dikkate alınarak, özgün modeller ortaya çıkarmak olduğunu belirten Şayık, girişimcilerin ihtiyaçlarını belirlemek için 'mentör havuzu' oluşturulacağını ifade etti.

Şayık, ekosistemin önemli ihtiyaçlarından teknolojinin ticarileştirilmesi konusunda da eğitimler düzenleneceğini, mentörlük ile girişimcilere eş zamanlı destek sunulacağını kaydederek, 'Bu yolla, iş fikri olan ancak bunu henüz ticarileştiremeyen ve yönlendirmeye ihtiyaç duyan genç girişimci adaylarına rehberlik edilmesi planlanıyoruz. Projenin Ankara ekonomisi ve Ankara’da yer alan girişimcilik ekosisteminin tüm paydaşlarını kapsayacak şekilde ilerlemesi hedefleniyoruz.' şeklinde konuştu.

- Örnek alınacak bir proje

AB Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Müsteşar François Begeot da son yıllarda dünya genelinde 15 ve 24 yaş aralığındaki genç işsiz sayısının hızla artığını belirterek, Avrupa ve Türkiye’de bu yaş aralığındaki işsizlik oranının yüzde 19 olduğunu söyledi.

Bu durum karşısında bütün dünyanın işbirliği yapması gerektiğine dikkati çeken Begeot, mali destek projelerin yanı sıra genç girişimcilerin çalışma hayatında tutunabilmesi için sürekli eğitim programları ile desteklenmeleri gerektiğini ifade etti. Begeot, 'İster çalışan isterse de işsiz olsun insanlar yeteri kadar eğitim alamıyor. Bu bütün dünyanın sorunu. Projemiz bu anlamdaki eksikliği giderecek bir özelliğe sahiptir. Türkiye için uygulanabilir ve örnek alınabilecek bir çalışmadır. Genç girişimcilere umut vermek, onlara fikri anlamda yeni kapılar aralamak oldukça önemlidir.' dedi.

Geçmişe kıyasla istihdam modellerinin büyük oranda değiştiğini, uzun vadeli iş sahibi olma imkanının eskisi kadar bulunmadığına işaret eden Begeot, bu soruna çözüm üretebilmek için yeni iş yerleri açmak yerine 'yeni iş fikriler' geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Begeot, 'Yeni bir takım programlar hazırlamamız gerekiyor. Bunu yapmak için yeni girişimler ortaya koymak gerekiyor. Bundan kastım bir kafe açmak değil, inovasyon ve yenilik getirecek bir girişimden bahsediyorum. Firmaların beyne ve inovasyona ihtiyacı var.' diye konuştu.

Bu süreçte çalışma hayatında yer almak isteyen genç girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini anlatan Begeot, şöyle devam etti:

'Bugün hayata geçirdiğimiz bu proje gibi programlar yardımıyla gençler desteklenecektir. İşletmelerini oluşturup ve devam ettirecekleri hakkında bilgi alacaklar. İş dünyası artık bunu gerektiriyor. 'Genç işsizliği' tam olarak çözmek mümkün değil ama bunu önemli oranda azaltabiliriz. Bu soruna küresel bir yanıt bulmamız gerekiyor. Kaliteli mesleki eğitim alan insanların başarısının desteklenmesi, iş dünyası adına da önemli bir adım olur. Bu proje 2,4 milyon avroluk bir destek ile yapılıyor oldukça yoğun ve dolu geçeceğine inanıyorum.'

Konuşmalardan sonra, 'Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi'nin uygulanmasıyla ilgili sunumlar yapıldı.

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve AB Katılım Öncesi Yardım Programı (IPA), İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG-OP) kapsamında desteklenen proje, 27 Haziran 2016'da sözleşmelerin imzalanmasıyla resmi olarak başlamıştı.

Kaynak: AA